Chyby v přestupkovém a silničním zákonu

20. srpen 2007
Pod kůži

V kraji Vysočina desítky, v celém Česku potom stovky lidí doplatily na chyby v přestupkovém a silničním zákonu. Při nehodě, kdy se řidič nebo cyklista zranil a škodu způsobil pouze sám sobě, následovala pokuta v mnoha případech i v řádu desítek tisíc korun a většinou také odebrání řidičského průkazu. To vše v případech, kdy lékaři vyloučili alkohol a drogy. Újma přitom, kromě výjezdu hasičů, lékařů a policistů, nikomu jinému nevznikla.

Poslanci chybu uznali a v těchto dnech začne platit novela příslušných zákonů. Ovšem potrestaným lidem nicméně nikdo nepomůže.

paní Eva:
Jednou v noci v lednu jsem se vracela domů a usnula jsem za volantem, nabourala jsem.

Milan KOPECKÝ:
Tak začíná příběh paní Evy.

paní Eva:
Jezdím už řadu let, jízda mě baví, v životě jsem neměla žádnej problém ani v rychlosti ani žádnýho špatného parkování. Nikdy jsem neměla žádnej alkohol za volantem.

Milan KOPECKÝ:
Téměř v bezvědomí hasiči vyprostili paní Evu z auta a odvezli ji do nemocnice do Havlíčkova Brodu.

paní Eva:
Vím, že to nebylo úplně tak vážný. Dostala jsem akorát límec na krk, měla jsem slabej otřes mozku a pár naraženin, ale rozhodně to nebylo nic vážného.

Milan KOPECKÝ:
Po první studené sprše v podobě havárie přišla další studená sprcha, a ta se odehrávala na úřadě.

paní Eva:
Ač byli slušní, tak jim nezbejvalo nic jiného, než mě pokutovat tak, jak mají v zákoně, a to na rok papíry a dvacet šest tisíc bez toho, aniž by záleželo na tom, jestli sem ublížila sobě, nebo někomu jinému. Mám tříletou dceru, takže jsem na mateřský, dostala jsem nejnižší splácení, který existuje, je to patnáct set měsíčně, což s dítětem na mateřský nelze utáhnout, ale o tom se s váma nikdo nebaví.

Milan KOPECKÝ:
Paní Eva je de facto obětí zákona o provoze na pozemních komunikacích a zákona přestupkového, kde je napsáno pouze zranění osoby, chybí tam ale jaké, tedy jestli té samé osoby, nebo osoby v jiném autě, do kterého řidič případně narazí.

paní Eva:
To je těžký, já bych dokázala pochopit tenhle paragraf v případě, že by člověk, kterej jede opilý za volantem, dostal třeba pět let papíry a třeba padesát tisíc, aby ten rozdíl mezi tím, když jede člověk střízlivej a usne nebo jede jenom střízlivej, to je jedno, a ten druhej opilej, aby v tom byl dost značný rozdíl. Jenomže v dnešní době ten, který pojede opilej, dostane rok a půl papíry a asi o deset tisíc víc, což je docela smutné.

Milan KOPECKÝ:
Chyba je tedy v zákoně. Pojďme se zeptat do parlamentu.

Milan BIČÍK, poslanec Parlamentu České republiky:
Občas dojde k tomu, že při přijímaní nových legislativních úprav skutečně vznikne nějaký problém.

Milan KOPECKÝ:
Poslanec Parlamentu České republiky Milan Bičík. Na světě je novela přestupkového zákona i novela silničního zákona, která podobné případy řeší.

Milan BIČÍK, poslanec Parlamentu České republiky:
V dosavadním přestupkovém zákoně bylo přestupkem totiž, pokud došlo k usmrcení nebo zranění osoby bez uvedení toho, o jakou osobu se jedná. Novela uvádí jinou definici, která hovoří o tom, že k přestupku dochází, pokud je někomu jinému ublíženo na zdraví.

Jiří CHUM, moderátor:
Co musím, ač nerad, dodat, je to, že potrestaní lidé mají nicméně smůlu. Na jejich případy se nový zákon nevztahuje. I takové jsou chyby v naší legislativě. Mluvil o nich redaktor Milan Kopecký v pondělním vydání pořadu Pod kůži.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu