Chybí polovina třídy. Dvě školy ve Velkém Meziříčí mají kvůli karanténám ředitelské volno

3. únor 2022

V některých školách na Vysočině v těchto dnech chybí kvůli karanténám a izolacím víc než polovina studentů. A vysoká nemocnost je také mezi učiteli. 

Z toho důvodu někteří ředitelé vyhlásili dvoudenní volno. Týká se to například základních škol Oslavická a Školní ve Velkém Meziříčí.

ZŠ Školní

V tělocvičně základní školy Školní ve Velkém Meziříčí si hraje 13 dětí, které ve středu přišly do družiny. Víc žáků v celé budově není. „My jsme pro ty děti z prvního stupně nabídli družinu, aby rodiče, kteří nemají jinou možnost a nemohou se postarat, aby o děti bylo postaráno,“ vysvětlil ředitel Petr Blažek.

Nahoře v sekretariátu pak společně s ekonomkou Renatou Smejkalovou ukazuje, proč se pro vyhlášení ředitelského volna před pololetními prázdninami rozhodl. „Když jsem rozhodoval, měli jsme 2 nemocné kuchařky, 2 nemocné vychovatelky ve družině ze čtyř, 4 nemocné paní asistentky a 6 nemocných učitelů.“ 

Chyběla polovina třídy

Navíc na začátku týdne chyběla ve škole třetina dětí a pondělní testování zachytilo dalších 13 záchytů. „Mně chyběla skoro polovina třídy a tím pádem , pokud ty děti budou mít teď pět dní karanténu a zůstanou doma, předpokládám, že se příští týden zase sejdeme v hojném počtu,“ doufá učitelka druhého ročníku Jana Kubátová. 

Většina škol v regionu ředitelské volno kvůli epidemii nevyužila a to včetně Střední uměleckoprůmyslové školy v jihlavském Heleníně. Tam na začátku tohoto týdne chyběla víc než polovina studentů. Škola využívá hybridní výuku, kdy i někteří kantoři v karanténě učí z domu. 

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související