Chválkovská alej skrývá novodobý poklad. V dutině stromu ho ale nehledejte

27. říjen 2015

Už 300 let chodí lidé z Chválkova směrem na Černovice na Pelhřimovsku nádhernou lipovou alejí. Ze začátku tudy jezdili majitelé panství do lesů, později to byla spojnice mezi obcí a nádražím úzkokolejky. Tak je tomu ostatně dodnes. Na nádraží chodil dlouhou alejí už jako kluk i Oldřich Spálovský. Není tak divu, že ji nominoval do ankety o alej roku 2015.

„Převládají tam lípy, ale jsou tam už dnes i břízy a na konci aleje jsou i jiné stromy,“ říká Oldřich Spálovský. Na plánku z poloviny devatenáctého století ukazuje, že Chválkov byl v té době mnohem menší. Alej tu už ale stála. Tehdy jí pravděpodobně jezdili pánové k hájence v lesích. Dnes stojí asi dva a půl kilometru od Chválkova nádraží úzkokolejky. Tu hlavně o prázdninách využívají turisté. Prý tudy v létě jezdí i parní lokomotiva.

Do chválkovské aleje si určitě vezměte elektronickou navigaci. Můžete najít poklad

Oldřich Spálovský teď našel pro krásnou alej i další využití. Poměrně nedávno se dostal ke hře geocaching. V té takzvaní kačeři hledají poklad, neboli kešku, pomocí elektronické navigace. „Geocaching byl i impulsem, abych tu alej přihlásil do soutěže Alej roku 2015,“ říká Oldřich Spálovský. Sám jednu kešku ukryl právě do chválkovské aleje.

V dutinách stromů nehledejte

V okolí Chválkova je prý kešek ukryto několik. Jedna je i na nádraží úzkokolejky. Hodně jich hledači najdou i přímo ve stromech. Oldřich Spálovský ale upozorňuje, že keška ve chválkovské aleji určitě není v dutině stromu, i když je jich tam prý hodně, protože jsou stromy staré. Bližší umístění ale neprozradí. Jen nechce, aby hledači provrtávali vzácné stromy.

Čtěte také

Silnice, kterou alej lemuje, je poměrně úzká a řidiči si tam musí dávat velký pozor. „Silnice se v zimě neudržuje, takže je to spíš taková zkratka pro cyklisty, když jedou do lesů nebo do Černovic,“ upozorňuje Oldřich Spálovský.

Alej ve Chválkově na Pelhřimovsku
Spustit audio