Chtěl pomstít smrt vlastní dcery. V novoměstské nemocnici cvičili přepadení střelcem

12. září 2019 06:00

V nemocnici v Novém Městě na Moravě se střílelo. Nešlo ale o ostrou střelbu. Tamní zdravotní personál se učil, jak se zachovat v krizových situacích.

Semináři a následným praktickým výcvikem prošlo padesát zaměstnanců nemocnice.

„Zemřete všichni, všechny si vás najdu. Smrt si vás najde tak, jako moji dceru. Otevřete mi ty vrata.“ Po chodbě novoměstské nemocnice chodí zoufalý otec, který se s pistolí chce pomstít za smrt svojí dcery. Pacienti, lékaři i další zdravotní personál bleskově vyklízejí chodbu.

Cvičení v novoměstské nemocnici

Zabarikádované dveře

Někteří utíkají z budovy ven, jiní se ukrývají za zabarikádovanými dveřmi ordinací. Odtud volají policii.

Výcvik

Lékaři a další personál se včera učili, jak se zachovat v krizových situacích. Byl mezi nimi i záchranář urgentního příjmu David Pavlík. Ten se s agresivním pacientem setkal i v praxi.

„Vyloženě na nás neútočil, ale nemohli jsme se ho zbavit z ordinace. Museli jsme volat policajty. On se pak nějak uklidnil, ale bylo to docela nepříjemné.“

Ukrýt se a volat policii

Lektor Miloslav Švéda v podobných situacích radí nesnažit se útočníka zneškodnit. Lepší je se ukrýt a zavolat policii. „Jestliže mají možnost někomu pomoct, ať už jsou to návštěvníci v čekárnách nebo na odděleních, tak ano. Ale zase takovým způsobem, aby neohrozili svůj život a zdraví.“

Cvičení v novoměstské nemocnici

Mezi nejohroženější zdravotníky patří ti, kteří pracují na urgentním příjmu nebo chirurgii. Tam se s agresivními pacienty setkávají nejčastěji.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio