Chovatelé krav: Nižší sklizeň krmných plodin se teprve projeví

15. září 2018 05:50

Letošní nižší sklizeň krmných plodin způsobená suchem se v chovech skotu teprve projeví.

Podle chovatelů krav, které novináři oslovili na národní výstavě strakatého skotu v Radešínské Svratce na Žďársku, zemědělci zřejmě pošlou víc zvířat na jatka, aby vyšli se zásobami krmiva přes zimu.

Donedávna úspěšný vývoz českého strakatého skotu do Turecka je v útlumu kvůli oslabení turecké liry vůči euru. Zvýšit by se ale mohla cena mléka.

„Bohužel v této chvíli je to takové vyčkávací období,“ řekl ředitel Svazu chovatelů českého strakatého skotu Pavel Král k exportu českých stračen do Turecka. Dopady horší sklizně krmných plodin se podle něj v chovu skotu začnou ukazovat zřejmě zkraje příštího roku a zjara, teď ještě farmy využívají loňské zásoby. Kukuřice ale tento rok někde nedozrály, ale předčasně zaschly. „Takže i ta kvalita sklizených silážních kukuřicí byla na mnoha farmách špatná,“ uvedl. To se zřejmě odrazí v užitkovosti zvířat.

Státní veterinární správa (SVS) zatím výkyvy v chovu skotu nezaznamenala. Někteří chovatelé se už ale zřejmě preventivně začínají zbavovat části zvířat. „My jsme už upozorňovali chovatele, aby se to snažili řešit včas a nenechali to až do doby, kdy zjistí, že nemají na krmení,“ řekl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. České chovy jsou podle Semeráda na dobré úrovni a o zvířata je v zahraničí zájem. „Neřešíme žádné nákazy u skotu, na rozdíl od jiných zemí,“ uvedl. Stájí, kde byly krávy uvázané, už je minimum, přibývá zvířat chovaných na pastvinách.

Český strakatý skot

Český strakatý skot patří v Česku spolu s holštýnským mezi nejrozšířenější plemena. Holštýnský skot je vyšlechtěný na produkci mléka. Strakaté krávy sice dávají mléka méně, ale zato je u nich dobře hodnoceno i maso. Českého strakatého skotu je podle Krále v plemenné knize aktuálně zapsáno 126.500 kusů. Jde o plemeno, které se často používá i při křížení, uvedl.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související