Chloubou Brodku u Přerova je unikátní zvonkohra. Pochází z místní věhlasné zvonařské dílny

9. září 2023

Brodek u Přerova v Olomouckém kraji proslavila tamní rodinná zvonařská dílna po celém světě. Navštívili ji všichni naši polistopadoví prezidenti a do městyse kvůli ní míří i turisté. Velkým lákadlem a atrakcí se pro ně před dvaceti lety stala i unikátní zvonkohra, která je druhá největší v Česku.

Josef a Laetitia Dytrychovi založili zvonařskou dílnu v roce 1950. Řemeslně i umělecky neobvykle náročné řemeslo dokázali zvládnout a dovést na zcela mimořádnou úroveň jen vlastním úsilím a samostudiem. Když po patnácti letech tvůrčí práce zakladatel Josef Dytrych náhle zemřel, v započaté práci pokračovala jeho žena. Brodecká dílna tehdy odlévala stovky umělecky ztvárněných zvonů, které v kostelích chyběly po válečných rekvizicích.

V 80. letech minulého století převzala firmu pokračovatelka rodu, dcera Marie Tomášková Dytrychová. Vybudovala nové dílenské prostory a roční produkce tehdy dosahovala přibližně patnáct set zvonů nejrůznějších velikostí, které dnes zní po celém světě. V současné době je brodecká zvonařská dílna v rukou třetí generace žen, vnučky Leticie Vránové Dytrychové. Mimochodem, žena ve vedení zvonařské dílny je prý světovou raritou.

Brodecká zvonkohra je skvost

Zvonařské řemeslo zasahuje do mnoha oborů. Každý zvonař musí být dobrý matematik, fyzik, slévač, modelář, výtvarník a cizelér. A musí ovládat i hudební teorii. Není pochyb o tom, že brodečtí zvonaři zvládají svoji práci na výbornou. Jejich zvony je slyšet třeba v japonské Hirošimě, americkém Texasu, ruském Jakutsku, jihoafrickém Kapském městě, kanadském Vancouveru, v Austrálii a samozřejmě i po celé Evropě. Většina produkce ovšem stále nachází odbytiště v České republice a na Slovensku.

Zvonkohra umí zahrát světské a lidové melodie, ale i písničku od Beatles

Dalším vrcholem zvonařského řemesla jsou zvonkohry. Ty z Brodku se nacházejí v Praze, Brně, Olomouci a v dalších městech. A také přímo v sídle rodinné firmy. Zvonkohra zdobí park v prostranství u kostela. Vůbec poprvé se rozezněla na přelomu tisíciletí.

Zvony jsou zavěšené na kovové konstrukci, která má sama o sobě tvar zvonu, a je jich na ní celkem dvaadvacet. Zahrát umí nejen světské nebo lidové melodie, ale třeba i písničku od Beatles. Zvonkohra v Brodku u Přerova je volně přístupná. Pokud budete chtít nahlédnout do tajů zvonařského řemesla, můžete si prostřednictvím kontaktů uvedených na webových stránkách firmy domluvit i prohlídku zvonařské dílny.

autor: Jana Zemková
Spustit audio