Chlístovské metro, stanice medovinová. Tak říkají místní sklepům rodiny Slámových v Chlístově

2. říjen 2018

V chladnějších dnes se často rádi zahříváme dobrou medovinou. Její receptury bývají tajemstvím výrobce, a obsahují i dlouhé seznamy bylin a koření.

Podobný seznam mají i u Slámů v Chlístově u Havlíčkova Brodu. Na svou medovinu dokonce vybudovali obrovské sklepy.

„Máme asi sto dvacet včelstev. Používáme svůj med, ale i nakupovaný od včelařů, protože to množství už nepostačuje,“ říká výrobce medoviny Jiří Sláma. Na kvašení sladce voňavého nápoje je podle něj nejlepší světlý květový med. „Má v sobě nejvíc cukru a živin,“ dodává.

Výrobna medoviny tak trochu připomíná pivovar. Jsou tu velké nerezové kotle, spousta potrubí, okachličkované stěny, a dokonce i chmel, který se do směsi přidává. „Aby to lépe kvasilo, aby to bylo hořčejší,“ vysvětluje Jiří Sláma.

Výrobu medoviny řídí počítač. Neznamená to ale, že se Jiří Sláma medu nedotkne

Je známé, že zdraví prospěšné látky v medu ničí vysoké teploty. Jiří Sláma ji dostane nejvýš na šedesát stupňů. Do směsi ke kvašení ještě přijdou živiny, například draslík, vitamín B, vitamín D. Na dobrý kvas pak Jiří Sláma čeká až tři měsíce. „Musí se chodit koštovat, dělají se rozbory,“ vysvětluje.  V ten správný okamžik je třeba kvašení zastavit. Na řadě je filtrace, kterou u Slámů řídí nejmodernější technika. Neznamená to ale, že se Jiří Sláma už medu nedotkne. „Všechno tu lepí, i záchodové prkénko,“ směje se.

Dobrá medovina potřebuje zrát i dva roky

Nejméně jeden rok musí medovina zrát. Podobně jako pivovary a vinařství, mají k tomuto účelu Slámovi sklepy. Sami si je vybudovali, a dosahují takových rozměrů, že jim místní říkají Chlístovské metro, stanice medovinová.    

Spustit audio