Chladivý jogurtový nápoj lassí
Na počátku cesty k dnešní dobrotě je kvalitní bílý jogurt. Proto začneme tím, že si vybereme v obchodě ten, který se nám zdá nejlepší z nejlepších. Nebo podle návodu v našich dobrotách vyrobíme jogurt domácí.
Když jogurt máme, můžeme se pustit do výroby letního ochlazujícího nápoje, kterému se říká lassí.
150 g bílého jogurtu
300 – 450 ml vody
cukr NEBO sůl
koření podle chuti
„Můžeme použít ponorný mixér, dáme jeden díl jogurtu a dva až tři dílky vody a tím mixérem je vyšleháme do pěny. Můžeme tam přidat kardamom, cukr, můžeme to osolit, osladit, přidat koření, které máme rádi. Pije se to v teplém čase na zchlazení.“
Iva Georgievová lasssí doporučuje i lidem, kteří mají zdravotní potíže: „Je to výborné ve chvíli, kdy člověk bral antibiotika, hodně užívá léky, byl na operaci, podstoupil chemoterapii. Ten nápoj obnovuje střevní sliznice a pomáhá střevní mikroflóře a vlastně pomáhá uzdravit. Když má někdo náběh na žaludeční vředy, tak skoro neznám nic lepšího.“
Jednodušeji už to snad ani nejde – jak nám Iva Georgievová popsala, stačí jen vzít domácí bílý jogurt, naředit s vodou, vyšlehat do pěny a ochutit podle sebe – kdo má spíše raději kyselé varianty jogurtu, podmáslí a podobně, ten může přidat špetku soli, milovníci sladkého přidají třtinový cukr a koření, aby lassí dodali grády. Nápoj je na světě. Hned jak teploty zase vyšplhají vysoko, lassí nás ochladí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka