Chirurgie je dáma, která se ráda nechává dobývat. Když to zvládnete, odmění se vám

1. listopad 2022

Lékař Pavel Jenerál pracuje na chirurgickém oddělení nemocnice v Novém Městě na Moravě. Do Dobrého dopoledne ho pozvala Hela Dvořáková.

Chirurg zažívá obzvláště na sále různé situace. „Chirurgie je dáma, který se ráda nechává dobývat. Když ji ale dobydete, odmění se vám, v tom je krásná,“ řekl lékař v Dobrém dopoledni. 

Pavel Jenerál působí také jako dětský chirurg. „Děti jsou výborní pacienti, jsou upřímní. Je důležité s nimi navázat vztah důvěry. Třeba, když to bude bolet, tak jim to řeknu. Kdybych to neřekl, tak se ta důvěra nabourá.“

Poslechněte si celý rozhovor v přiloženém příspěvku.

autor: Hela Dvořáková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.