Chceme, aby senioři zůstali co nejdéle doma, ve svém přirozeném prostředí

21. červen 2018

Služba Život 99 funguje nejen na Vysočině a seniorům pomáhá v jedné důležité věci. Zajistí jim totiž takové podmínky, aby mohli co nejdéle zůstat doma. Speciální čidlo hlídá jejich pohyb, k tomu mají u sebe tlačítko, kterým si mohou přivolat pomoc. Do studia přišla Zuzana Pěchotová spolu s Michaelou Blehovou.

„To je taková báječná služba, kdy mi chceme, aby ti senioři zůstali co nejdéle doma, ve svém přirozeném prostředí. Chytré hlavy vymyslely kouzelné tlačítko, prostřednictvím kterého si senior v případě potřeby přivolá pomoc. Nosí ho na krku, nebo na ruce, a když spadne, například v koupelně nebo na záchodě a nemá po ruce mobil, může ho zmáčknout a zavolá si pomoc,“ vysvětluje Zuzana Pěchotová.

Pokud senior zapomene tlačítko třeba na nočním stolku, i na to je služba organizace Život 99 zařízená. „Máme tam i čidlo pohybu, jsme pro tento případ pojištění. Když se pod ním senior neprojde, tak systém znovu vyhodnotí, že je něco v nepořádku a celá záchranná akce se spustí sama.“

Dvanáctihodinový interval

Čidlo pohybu pracuje tak, že pokud za 12 hodin nezachytí pohyb seniora, volá pomoc. „Když ten člověk jde na delší dobu pryč, do nemocnice nebo k příbuzným, přepne systém a stane se z něj policajt, hlídá mu byt. Už se nám takhle podařilo chytit zloděje. A dokonce říkal policistům: jak víte, že tady kradu?“ říká dále Zuzana Pěchotová.

Služba funguje na Vysočině, ale i krajích Jihočeském, Zlínském a mimo jiné i Moravskoslezském.

Kolik to stojí?

Klient využívající službu platí pouze měsíční poplatek ve výši 350 korun. „Montáž zařízení ani práci lidé neplatí, to hradí naše organizace. Klienta to stojí jen ten měsíční poplatek,“ vysvětlila Michaela Blehová.

autoři: Dáša Kubíková , mik
Spustit audio