Chameleon je více méně samostatný individualista

15. listopad 2016
Dobré odpoledne

Kdo by rád choval chameleona doma, musí se dobře seznámit nejen s jeho speciálními nároky, ale i s jeho citlivou povahou. Dobré je sehnat si nějakou odbornou literaturu a nejprve ji prostudovat. Chameleon je totiž spíše tvor samotář. Pokud jste chovatel začátečník, nepouštějte se do chovu v páru nebo skupiny.

Je to dost komplikované. Pro chameleonův klidný a spokojený život v teráriu je třeba dbát na světlo, vzduch i potravu, bez toho by nepřežil.

Terárium se základnou půl metru

Chameleoni obývají rozmanitá prostředí a tomu musí odpovídat i vybavení terária. Pokud se rozhodneme pro nejběžnějšího chameleona jemenského, terárium by mělo mít kolem půl metru základny. „Tedy padesát na padesát centimetrů základna a výška přibližně metr, protože třeba samci dorůstají kolem 50 až 60 cm,“ zmiňuje Martin Maláč z jihlavské ZOO. Terárium pro chameleona by mělo mít navíc přístup z boku. Není vhodné staré akvárium, protože přístupem z vrchu jsou tyto tvorové stresovaní.

Dále by chovatel neměl zapomenout na čerstvý vzduch. Chameleoni ho mají rádi. „Klidně celý strop potažený pletivem,“ dodává host. A velmi důležité je světlo. Chameleon je světlomil a tudíž je ve hře kvalitní osvětlení bez kterého nemůže žít. Při nedostatečném osvětlení se jeho zrak může zhoršit natolik, že není posléze schopen lovit. Jinou než živou potravu chameleoni nepřijímají.

Chameleon jemenský, kterého si lidé nejčastěji pořizují, je velice nenasytný strávník. Kromě cvrčků, sarančat má rád i myší holátka. Někteří chameleoni si pochutnají i na listí potosu, zelí nebo sladké ovoce, jako jsou jahody nebo banány. Potrava musí být přiměřená, pokud máte mláďata.

Samicím, která kladou vajíčka, je třeba sypat potravu i s nějakým vitaminovým a minerální přípravkem, drcenými vaječnými skořápkami nebo drcenou sépiovou kostí. Ve většině případů pak pijí pouze tekoucí vodu nebo kapky vody stékající po rostlinách, proto by chovatel neměl terárium zapomínat pravidelně rosit.

Spustit audio