ČETBA: Žít v Liberci. Poslechněte si vzpomínky disidenta Jana Šolce na dobu totality, normalizace a Sametové revoluce

Vysokoškolský pedagog, zakladatel Etického fóra ČR, disident, mluvčí libereckého Občanského fóra, polistopadový poslanec FS a spolupracovník Václava Havla je osobitým vypravěčem a pamětníkem událostí 20. století, kterých je nejen svědkem a účastníkem, ale v mnoha momentech i aktérem.

Jan Šolc se do poválečného Liberce dostal jako šestiletý kluk pražského lékaře povolaného na Liberecko k výkonu profese lékaře policejního. Ve svém rozhlasovém vyprávění, podobně jako v knize Žít v Liberci, reflektuje Šolc i svět viděný dětskýma očima, matné obrazy konce války prožité v Praze, atmosféru odsunu Němců v Liberci, pozdější okolnosti odsouzení otce v inscenovaném monstrprocesu a politickou perzekuci rodiny.

Rané dětství Jana Šolce. Fotografie z publikace Žít v Liberci – Vzpomínky

Prožijeme s ním i otcovu rehabilitaci v 60. letech, vzpomínky na studia, učitelskou praxi plnou nadšení pro Dubčeka a reformního optimismu přetnutého až zážitkem sovětské okupace Liberce, který mu však přinesl i první setkání s Havlem a Třískou. Budeme sledovat jeho cestu normalizací, disent a 20 let prožitých “za odměnu” v dělnických profesích i návrat do veřejného života a nejvyšší politiky po boku Václava Havla.

Kniha Žít v Liberci, z níž rozhlasový materiál vychází, líčí události od Janova dětství až po současnost nazírané sice subjektivním okem, ale s přehledem a nadhledem intelektuála a člověka mravního. Pozornému posluchači, věřme, neunikne ani nenápadné akcentování významu přátelství, dobra, slušnosti a vztažení těchto hodnot k aktuální situaci ve společnosti a politice i v kontextu 30. výročí Sametové revoluce.

Seriál memoárových rozhovorů na motivy autobiografické knihy PhDr.Jana Šolce Žít v Liberci poslouchejte každý pátek po 18. hodině v rámci pořadu Kultura pod Ještědem.

autor: David Hamr
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka