Cestování po zemích: Slovensko

6. srpen 2010

Je to k nevíře, ale už je to přes 17 let, kdy se rozpadlo Československo. Pokud se vydáváte autem k východním sousedům od té doby poprvé, musíte počítat s tím, že nevyrážíte do vzdáleného města naší republiky, ale do svébytného státu, kde platí částečně jiná pravidla silničního provozu. Rozdílné jsou i ceny.

Dálniční síť na Slovensku je zpoplatněna stejně jako u nás, tedy dálniční známkou. Týdenní stojí necelých 5 eur, tedy zhruba 120 korun. Měsíční přijde na přibližně 10 eur. Cestu na severovýchod od metropole zpříjemní nový kompletní úsek dálnice D1 mezi Bratislavou a Žilinou. Pokud ovšem plánujete cestu dál, je lepší vyrazit s hodinovou rezervou.

„Problémy nastávají mezi Žilinou a Ružomberkem, kde celou dopravní zátěž, kterou by jinak absorbovala dálnice, musí zvládnout silnice první třídy č. 18 na trase Žilina-Strečno-Vrútky-Ružomberok,“ říká Luboš Kasala ze Slovenského rozhlasu. Proto můžete očekávat nepříjemné kolony.

Pokud se bez problému dostanete až na východ Slovenska, budou tu na vás čekat silnice s nepříliš kvalitním povrchem, který byl v předcházejících týdnech poničen povodněmi.

Na nově vybudovaných úsecích dálnic ještě nejsou vybudovány čerpací stanice, proto je vhodné včas natankovat dostatek paliva.“

Natural 95 stojí na Slovensku v průměru 1,25 eura, nafta 1,10 eura, tedy méně než u nás - v přepočtu necelých 28 korun. Pozor si dejte také na úseku mezi Bratislavou a Trnavou, kde jsou v obou směrech sice tři pruhy, ale chybí odstavný pruh. Tady byste měli být opravdu ve střehu. Pokud by nějaké auto zůstalo stát například pro poruchu v pravém pruhu, okamžitě se stává nebezpečným zdrojem nehod. Řidič jedoucí rychleji v pravém pruhu může vůz přehlédnout a může dojít k vážné nehodě.“

Ti, co by chtěli případnou ztrátu dohnat rychlejší jízdou, Luboš Kasala varuje před případnou pokutou: Když překročíte maximální povolenou rychlost o víc jak 10 km/h, pokuta je 50 eur. Překročíte-li rychlost o 20 km/h, hrozí vám sankce ve výši 100 eur a se zvyšující se rychlostí přesahující povolený limit se pokuty stále navyšují až do 650 eur.“ Za nejběžnější dopravní přestupky zaplatíte od 50 do 70 eur. Jízdu pod vlivem alkoholu nebo odmítnutí vyšetření mohou slovenští policisté pokutovat od 200 až do 1.300 eur, což je v přepočtu přibližně 33 tisíc korun.

Na Slovensku také nezapomeňte na reflexní vesty pro všechny cestující v autě. Svítit musíte stejně jako u nás, tedy celoročně, a potřebujete-li si zatelefonovat, pak nikdy bez handsfree sady.


Podívejte se, kam se můžete vydat s Motožurnálem po Evropě, na větší mapě
autor: Adam Kebrt
Spustit audio