Čeští a rakouští studenti se sešli na Mladé univerzitě. Společně absolvovali třeba divadlo fyziky

8. srpen 2019 05:50

I když jsou prázdniny, některé děti z Vysočiny se na týden dobrovolně rozhodly vrátit k výuce. Přihlásily se totiž na mezinárodní Mladou univerzitu.

Spolu se svými vrstevníky z Rakouska se v sérii přednášek dozvěděly třeba to, jak rozeznat fake news (falešnou zprávu, nepravdu) nebo sestavit vlastní elektronickou hru.

Tentokrát pořadatelé jako téma univerzity vybrali Digitalizovaný svět - náš svět budoucnosti. Většinu času týdenní školy stráví děti v Rakousku, vyrazily ale i na Vysočinu do Jihlavy a Telče.

Fake news

Fake news, nebo-li falešná zprávy jsou celosvětovým fenoménem, diskuse se o nich vede na všech úrovních. Mladým studentům přednášel Kryštof Havelka ze spolku Zvol si info.

Mladá univerzita, Vysočina

„Dozvěděli jsme se hodně o těch tématech, jako jsou sociální sítě a skupiny, což je v momentální době docela důležité,“ potvrzuje jeden z účastníků Tomáš Dvořák. A spokojený by i sám přednášející. Podle něj studenti skvěle reagovali. „Obecně se snažíme studentům předat základy mediální gramotnosti, snažíme se vysvětlit úplně ty základní pojmy - co to jsou hoaxy, fake news, konspirace. Dneska mě to překvapilo, že studenti byli aktivní.“

Fyzika

Hned po přednášce z mediální gramotnosti přišla řada na fyziku. I ta si mezi posluchači našla svoje fanoušky. „Každý rok bývá divadlo fyziky, což je úplně skvělé, ukazují různý pokusy a vlastně kouzla.“ Pro fyzikální přednášku se nadchl třeba i Teodor. Přednášející dětem ukázali kupříkladu, jak fungují displeje jejich mobilů a počítačů.

A pro dvacet zájemců si připravili i workshop, říká Vojtěch Hanák z Divadla fyziky: „Budou pájet dvě elektronické hračky. Jedna bude velice jednoduchá, malinký blikač, který bude blikat mezi dvěma ledečkami. Druhá, to už bude celkem seriózní elektronická hra se čtyřmi tlačítky, čtyřmi ledkami.“

Účastníci univerzity si mohli vybrat i mezi dalšími workshopy - v nabídce byla ještě návštěva Zoologické zahrady v Jihlavě a také mohli vytvářet grafiku a video. Teď se mladí studenti vracejí zpět do Rakouska, kde budou až do konce týdne.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související