České švadlenky pomáhají Francouzům. Roušek poslaly tisíce

O tom, že Češi nejsou bručouni, se na vlastní oči přesvědčila jihlavská advokátka Eva Decroix. Studovala ve Francii, našla si tam manžela, a nějaký čas tam žila.

Teď když slyšela, že regionu, který je navíc partnerským Kraje Vysočina, chybí roušky, poprosila krajany o pomoc.

Region Grand Est

Jihlavská advokátka Eva Decroix studovala práva ve Francii. Má odtud manžela, výborného kuchaře, a nějaký čas tam žila. Vztahy s francouzskými přáteli udržuje i nadále.

Není tedy divu, že teď, když se dozvěděla, že francouzský region Grand Est, který je zároveň partnerským regionem Kraje Vysočina, potřebuje pomoc, nenechalo ji to chladnou. Právě tento region patří ve Francii k nejpostiženějším koronavirovou pandemií.

Nikdo neřekl křivého slova, lidé nosili roušky anonymně

Eva Decroix se radila s odborníky, zjišťovala, s čím ve Francii nejvíc potřebují pomoci. Dopadlo to tak, že na facebook dala výzvu veřejnosti. Zpočátku byla ale skeptická. „Že mně lidé vyhubují, že mám pomáhat tady a že sami máme málo. Často se sami prezentujeme jako škarohlídi, euroskeptici, bručouni,“ vysvětluje.

Češi ji ale vyvedli z omylu. „Byla jsem neuvěřitelně, opravdu neuvěřitelně mile překvapená, že téměř nikdo neřekl křivého slova, a ti lidé opravdu nosili roušky,“ říká s dojetím v hlase Eva Decroix. První várka roušek, kterou do Francie posílala, čítala více než dva tisíce kusů. A připravené jsou další.

Jedna rouška zůstala v Jihlavě na památku

„Já věřím, že jednou se tomu budeme smát, a budeme se chlubit, jak krásnou kdo měl roušku,“ dodává advokátka s tím, že jednu jedinou roušku si z celé té hromady schovala na památku.

Spustit audio