Česká štafeta vybojovala stříbro na MS bikerů v Novém Městě na Moravě

30. červen 2016

Česká štafeta bikerů ve složení Matěj Průdek, Richard Holec, Kateřina Nash a Jaroslav Kulhavý vybojovala na domácím světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě stříbrné medaile. Kvůli spadlému řetězu to ale vypadalo, že se čeští zástupci na stupně vítězů nedostanou. Vítězství obhájili Francouzi.

Průdek zastupující kategorii do 23 let zvládl první úsek dobře a předával jako šestý. Juniorský reprezentant Holec měl ale potíže, jelikož mu spadl řetěz.

Ztratil tak nějaký čas nasazováním a s mankem asi minutu a čtvrt na vedoucí Francii se pohyboval okolo devátého místa.

„Stálo to docela dost času. Po prvním skoku mi spadl řetěz a zakroutilo se mi sedlo. Možná nás to stálo i zlato, mohlo to být zhruba 30 sekund,“ odhadoval Holec.

Fantastickou stíhací jízdu ale na třetím úseku předvedla Nash, jejíž výkon po závodě vyzdvihl štafetový kolega a olympijský vítěz z Londýna Jaroslav Kulhavý.

„Myslím, že Katka předvedla nejlepší výkon, přeskákala tam spoustu závodnic a hlavně dojela do té grupy o medaili a to si myslím, že ten závod rozhodlo. Předávala mi na druhém místě. Na mě bylo jenom tu pozici udržet a zlikvidovat Němce a Švýcara za mnou, což se povedlo. Bohužel Francie byla odskočená hodně.“

Nash předávala Kulhavému do posledního úseku s odstupem asi 19 sekund. „Medaile na mistrovství světa to se nestane každý den a stát tady před tribunou v Novém Městě je příjemný pocit,“ radovala se Nash.

Podle jejích slov bylo náročné vytáhnout štafetu až na medailové pozice, ale nic se nemá vzdávat. „Ve štafetě nikdo neví, jak se to bude vyvíjet. Průběžné pořadí nic neznamená. Já jsem chtěla jet čistou jízdu a jet co nejrychleji a to se povedlo,“ popsala Nash a ještě pozitivně okomentovala diváckou kulisu.

Čtěte také

Trať v Novém Městě na Moravě si bikeři pochvalují, ale tento závod zkomplikoval vydatný déšť a mokré kořeny bývají dost zrádné. „Zlikvidovat 20 vteřin je dost těžké, navíc to dnes dost klouzalo a nechtěl jsem riskovat,“ potvrdil Kulhavý.

Francouzská sestava Victor Koretzky, Benjamin Le Ny, Pauline Ferrandová-Prévotová, Jordan Sarrou si dojela pro zlaté medaile. Francouzi zvítězili potřetí v řadě, Češi na ně ztráceli 16 sekund. Třetí do cíle dorazili Švýcaři.

Mistrovství světa na horských kolech v Novém Městě n.Mor. (Žďársko):
Cross country - štafety:
1. Francie (Koretzky, Le Ny, Ferrandová-Prévotová, Sarrou) 59:49, 2. ČR (Průdek, Holec, Nash, Kulhavý) -16, 3. Švýcarsko (Colombo, Albin, Freiová, Forster) -37, 4. Německo -44, 5. Dánsko -1:06, 6. Itálie -1:06.

autoři: jak , nis
Spustit audio