Češi za biopotraviny utrácejí miliardy, dotované zemědělství láká stále více farmářů

6. září 2016

Češi utratí ročně více než dvě miliardy za biopotraviny. Do ekologického zemědělství se pouští také stále více farmářů. A to i přesto, že hospodaření má přísná pravidla, která kontrolují inspektoři. U pěstování nesmí používat umělá hnojiva nebo chemické postřiky, zvířata musí žít ve výbězích nebo na pastvinách. Kromě biopotravin Češi začínají objevovat i lokální potraviny.

„Dřív lidé kupovali biopotraviny kvůli jejich značce BIO. Dnes chtějí spíše lokální potraviny, které jsou stejně kvalitní jako bio, ale nemají tu značku. Už není tak důležitý certifikát, ale to, že je to místní a dobré. Lokální nabírá na síle víc než bio potraviny,“ říká majitelka bio obchodu paní Vanda.

Češi za ekologické suroviny dávají ročně více než dvě miliardy korun, vyplývá to ze statistik ministerstva zemědělství. A neustále přibývá také biozemědělců. Od minulého roku jich hospodaří o tři stovky víc.

„K dnešnímu dni evidujeme 4316 ekologických zemědělců, kteří hospodaří na celkové výměře 490 307,9 ha. Tato výměra představuje dvanáctiprocentní podíl na celkové výměře zemědělské půdy v celé České republice,“ říká mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

„Hospodařit v souladu s přírodou, nepoužívat minerální dusíkatá hnojiva a postřiky a chovat se ke zvířatům tak, jak by se mělo. Měla by mít přístup na pastviny, krmit se zeleným krmením, a pokud to počasí dovolí, tak by měla být venku. Neměly by se do nich aplikovat zakázané látky a podobně,“ vysvětluje Zdeněk Perlinger, předseda svazu ekologických zemědělců PRO-BIO, jak se odlišuje biozemědělství od toho klasického.

Počet biozemědělců podle něj stoupá i díky dotacím z Evropské unie, které čerpají.

V Česku přibývá i biovýrobců, tedy těch, kteří suroviny a maso z bio chovů a podniků zpracovávají a pak nabízí na trhu. Teď je jich téměř šest stovek, podle Perlingera je to ale stále málo.

„Čím je ten proces složitější, tím je to pracnější. Mně by se líbilo, kdyby většina biopotravin měla původ český. Převážet biosóju někde z tramtárie je přece špatně,“ myslí si Perlinger.

Nejvíce ekozemědělců je v Jihočeském kraji, nejméně v hlavním městě.

autor: lam
Spustit audio