Češi rozbité věci spíš vyhodí a pořídí nové. Opravy se často nevyplatí

19. listopad 2016

Opraváře v modrých montérkách, který přijde do bytu spravit třeba lednici nebo televizi, uvidíte už častěji ve starých filmech nebo seriálech. Češi v posledních letech rozbité věci spíše vyhazují a pořizují si rovnou nové. Často se totiž opravy ani nevyplatí. S plýtváním už proto chtějí skoncovat některé evropské země jako například Švédsko, kde budou lidi k opravám finančně motivovat. Česko ale zatím nic takového nechystá.

Na druhou stranu tu vznikají nové iniciativy zaměřené na recyklaci nebo opravy, příkladem je pražská Oprakavárna, kde si lidé mohou nechat opravit v podstatě cokoliv.

„Ostrý provoz jsme začali v létě 2015 a od té doby jsme přijali asi 4300 zakázek. Máme opraváře od ponožek, přes elektroniku, mobily až po ledničky. Zkrátka úplně cokoliv,“ říká Jan Charvát, zakladatel firmy Opravárna.

I přesto, že souhrnné statistiky oprav v Česku zatím neexistují, firmy i řemeslníci se shodují, že lidé rozbité věci spíše vyhazují. Potvrzuje to i Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

„S ohledem na to, že spotřebitel je netrpělivý a musí ještě na opravu čekat, a potom pochopitelně i cena za vlastní opravu. To jsou faktory, které vedou současné spotřebitele k tomu, že přístroj spíše vyhodí a pořídí si nový.“

Podle aktuálních dat z Českého statistického úřadu lidé stále více nakupují novou elektroniku, oblečení a kosmetiku. Staré spotřebiče pak končí na skládkách nebo ve speciálních kontejnerech, říká Martina Martínková z neziskové společnosti ASEKOL, která zajišťuje sběr a recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů.

„V minulém roce se zpětný odběr spotřebičů navýšil o 8 procent a v letošním roce je nárůst až o 20 procent. Nejvíce se setkáváme s drobnými spotřebiči, jako jsou rychlovarné konvice, žehličky, elektronické hračky a klávesnice,“ vyjmenovává.

Spotřebitelský průzkum této organizace ukázal, že Češi mají doma aktuálně zhruba osm milionů mobilních telefonů, které už nepoužívají ani neopravují.

Některé evropské země se proto rozhodly motivovat lidi, aby se rozbité přístroje pokusili opravit a nenosili je hned na skládku. Příkladem může být Švédsko, kde by podle místního návrhu zákona lidem, kteří si nechají opravit elektroniku, kola nebo oblečení, klesla DPH z oprav z 25 procent na 12 procent.

Čtěte také

Zákon by měl platit od 1. ledna příštího roku, popsala švédská velvyslankyně v ČR Viktoria Li.

„Je to motivace, aby si živnostníci upevnili svou pracovní pozici na trhu. Máme taky dost nových občanů ve Švédsku a chceme jim dát šanci sehnat práci, většina z nově příchozích je manuálně zručná, takže je to výhra pro obě strany.“

I přesto, že se i Česko snaží snižovat odpad z elektroniky, podobný zákon zatím nepřipravuje, uvedl mluvčí ministerstva financí Jakub Vintrlík.

„Naší snahou je využívat výjimky ze základu DPH co nejméně a jen v odůvodněných případech, aby byl celý systém co nejvíce transparentní a co nejméně komplikovaný.“

Na sběrných dvorech teď alespoň vznikají nová místa, kam mohou lidé ještě použitelné spotřebiče donést s tím, že pak stroje putují třeba na charitu.

autor: lam
Spustit audio