Češi jsou jedním z nejodolnějších národů vůči tuberkulóze

3. prosinec 2012
Zprávy z

Česká republika patří k nejvyspělejším národům v Evropě v boji s tuberkulózou. Obávanou nemoc má podle statistik jen asi sedm lidí ze statisíc. Zpravidla to bývají jedinci z okraje společnosti nebo cizinci z méně vyspělých států.

O to více lékaře překvapí pacienti ze zcela normálního prostředí a dobře situovaných rodin. „Uhnal jsem si to asi v práci,“ říká na úvod pacient Honza, který je v současné době hospitalizován v plicní léčebně v Humpolci. „Řídím kamion a jezdím na jih Evropy, ve skladech tam pracuje hodně přistěhovalců z Afriky,“ předpokládá svoji nákazu. Ošetřující lékař Tomáš Drasnar jí nevylučuje. „Je ale možné, že se pacient nakazil kdekoli, na to nepřijdeme,“ dodává.

Tuberkulóza je nejenom obávaná nemoc, také to je značný sociální problém, který nemocného vyřadí z běžného života na několik měsíců. „Už kroutím třetí měsíc v nemocnici,“ dodává Honza. „Je to znát na rodině, vše je na bedrech partnerky.“ Sám ale nemoc snáší poměrně dobře. „Nervy byly, co ale mohu dělat, musím se vyléčit.“

autor: mik
Spustit audio