Červený most u Nepomuku je opředen legendami. Co stojí za jeho neobvyklým zbarvením?

15. duben 2021

Barokní most, kterému se pro jeho barvu říká Červený, mezi městem Nepomuk a obcí Klášter na jihu Plzeňska je kulturní památkou. Tato technická stavba je samozřejmě opředena mnoha legendami, ale ani realita týkající se pozoruhodného mostu není k zahození.

„Most získal své jméno zřejmě podle dominantní barvy, protože na něm převládá červená. A jak ukazují destrukce jednotlivých vrstev, měl červenou barvu i dřív,“ říká památkář plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu Pavel Kroupa. „Je pozdně barokní, jeho charakteristickým prvkem je motiv balustrády, kterou prolamují oválné otvory v parapetu. Most má jen jeden oblouk půlkruhovitého průřezu, kterým protéká potok Muchovka.“

Industriální stavba z konce 18. století je podle Pavla Kroupy zajímavým krajinným prvkem. Podél potoka Muchovky, nebo také Mihovky, se totiž naskýtá pozoruhodná krajinná scenérie. „Když vyrazíme z Nepomuku do Kláštera, tak nejdřív míjíme raně barokní kapli sv. Vojtěcha a potom vcházíme do údolí, kde se za potokem rozkládají vlhké louky, v nichž dominuje několik solitérních vzrostlých starých stromů. Jde převážně o duby. A na druhé straně se tyčí skály kopce Zelená hora, na kterém stojí stejnojmenný zámek,“ popisuje Pavel Kroupa.

Louky v okolí mostu vznikly vysušením původních rybníků Chobot a Palach, které se zde v minulosti rozprostíraly. Podle památkáře most navazuje na bývalou hráz těchto rybníků.

Po mostě je pak možné pokračovat dál do kaštanové aleje, která vede na jednu stranu k tehdejší knížecí cihelně a na straně druhé míří k obci Prádlo až k romantické poustevně Na Skalici. „Pravděpodobně ve chvíli, kdy byly zrušeny ty rybníky, bylo třeba prorazit nějaký otvor, kudy by mohl protékat potok. A tak vznikl tenhle most,“ vysvětluje Pavel Kroupa.

Krev vojáků i sv. Jan na lodičce

Pověstí, které se k místu vážou, je několik. Podle památkáře budou ale spíše novějšího data, jelikož most není tak starý, jako časy, o kterých pověsti hovoří. „To se bavíme o 15. století. Mluví se o tom, že za časů husitských válek se v těchto místech strhla krvavá bitva, kdy proti sobě bojovali husité a křižáci. Most se zbarvil krví vojáků do ruda a tím získal své jméno,“ přibližuje pověst Pavel Kroupa. A také se traduje, že místní se poté několikrát pokoušeli most nabílit, ale ten se vždy nakonec samovolně zbarvil do červena. 

Další legenda souvisí s tehdejšími rybníky, které měly původně sahat od dnešního Špitálského rybníka v Nepomuku až do Kláštera. Podle této barokní pověsti měl sv. Jan Nepomucký do klášterní školy jezdit na lodičce právě po soustavě těchto rybníků.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio