Čerti v Polné hrají při svém reji originálními kartami. Místo kulí je na nich oheň

2. prosinec 2020

Na hradě v Polné na Jihlavsku hrají čerti mariáš s originálními polenskými čertovskými kartami.

Nakreslil je místní všeuměl František Vacek, a letos k nim přidal další, tentokrát mikulášské.

Nápad u piva

„Kamarádím s Kubou Skočdopolovým, my spolu pořádáme akce. Slovo dalo slovo, řekli jsme: uděláme karty,“ vzpomíná František Vacek na počátek jeho karetní tvorby. „Ten nápad vznikl u piva. Byli jsme ve čtvrtek na pivě, František v neděli přišel, a měl je nakreslené,“ dodává Jakub Skočdopole.

Těmi prvními kartami v řadě byly čertovské a s polenskými strašidly. Těch strašidelných jsou dnes už dva balíčky. „V těch polenských pověstech je tolik strašidel, že by bylo na několik těch balíčků,“ směje se František Vacek, a ukazuje jednotlivé karty v čertovském balíčku. Všechno jsou to karty mariášové, v tomto případě ale kule, srdce, listy a kříže nahradil oheň, peníze, kořalka a uhlí.

Karty Františka Vacka jsou tištěné na originálním karetním papíru

O výrobu a propagaci karet se stará Jakub Skočdopole. „Spolupracujeme s tiskárnou, která převzala kolínskou značku s koníkem,“ vysvětluje. Karty jsou tak z trojité vrstvy originálního karetního papíru, není možné je prosvítit a správně kloužou.

Zatímco v čertovských kartách jsou samí čerti a čertice, mikulášské zdobí samozřejmě Mikulášové na pozici krále, andělé na pozici svršku a čerti jako spodci. „Eso jsme udělali složené ze všech těch figurek,“ dodává František Vacek.

Kreslí zásadně popisovačem na kompaktní disky, a první karty vybarvoval pastelkami. Ty nejnovější už, co se týče barev, zpracovává na počítači Jakub Skočdopole.

O karty Františka Vacka mají zájem nejen místní. Ptají se po nich i sběratelé. Jedny se dostaly i na výstavu v Německu.