Čepeček překážel. Dneska je oblečení funkční, sestry se v něm musí cítit dobře

12. květen 2022

Připomínáme si Mezinárodní den zdravotních sester. Jaká je prestiž tohoto povolání v současné době a kam se posunula za poslední roky? Poslechněte si názory a zkušenosti dvou vrchních sester.

Ve studiu Českého rozhlasu Plzeň byly Mgr. Soňa Galušková, vrchní sestra 1. interní kliniky a Bc. Drahomíra Loužecká, vrchní sestra Oddělení centrální sterilizace Fakultní nemocnice Plzeň. Obě mají na svém kontě ocenění České asociace sester.

Sestřičky popsaly, jak se ke svému povolání dostaly. Vysvětlily také, jak se během let proměnilo jejich pracovní oblečení, třeba proč už se nenosí ten typický naškrobený čepec. Hovořilo se ale i o systému vzdělávání sestřiček, který je dnes složitější.

Poslechněte si poutavé povídání se zdravotními sestrami, které jsou v praxi více než tři destíky let.

12. května každoročně slavíme Mezinárodní den sester. Připomínáme se narození Florence Nightingale, anglické ošetřovatelky a zakladatelky povolání zdravotní sestry.

autoři: Roman Stupka , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.