Cena za nejlepší moučník mezinárodní soutěže mladých kuchařů Trophée Mille putuje do Žďáru

25. listopad 2019

Soutěž pro mladé kuchaře zaštituje francouzský michelinský kuchař Phillip Mille a vítězné dvojici zaručuje postup na mezinárodní kolo do Francie.

Z našeho kraje soutěžili budoucí kuchaři ze Žďáru nad Sázavou. „Mini koblížky na čokoládové drobence s tvarohovou zmrzlinou a čokoládovou pěnou přelité malinovou omáčkou,“ popisuje svůj úspěšný moučník Michaela Batelková a Marin Miličevič dodává: „Já jsem dělal slaný pokrm – králíka splněného kuřecí fáší s hlívou ústřičnou. K tomu jsem měl bramborové škubánky a baby karotku na másle, květák a nasládlou křenovou omáčku s jablkem a dýňové pyré.“ Cenu poroty si odnesla Michaela za moučník.

soutěž Trophée Mille

Pravidla na prestižní soutěž Trophée Mille znala škola už rok předem, přihlášku s detailním vypracováním receptu a nafoceným provedením posílali už na jaře. To bylo první kolo soutěže, do druhého pak postoupilo jen osm škol z celé republiky, včetně žďárské Střední školy obchodní a služeb.

Náročné přípravy

Učitel Luboš Prüger popisuje náročné přípravy: „Povinné suroviny pro moučník byly tvaroh a med z Vysočiny, takže daly s mistrovou odborného výcviku Miluší Pesserovou hlavy dohromady a vymyslely jej.“ Moučník se před soutěží musí nejméně desetkrát natrénovat, dodává mistrová odborného výcviku Miluše Pesserová.

V druhém kole se pokrm a moučník připravuje naživo před komisí, ale i před davy lidí, které kolem studentů měly možnost procházet a sledovat je. „Já jsem byla překvapivě v klidu, čekala jsem, kdy z toho přijde tréma, ale nepřišla,“ usmívá se oceněná studentka třetího ročníku Michaela Batelková.

Škola nachystala úspěšným studentům ve vestibulu velkou vitrínu s diplomy a trofejí, čeká je odměna i pochvala ředitele. Luboš Prüger by oba rád vzal na finále celosvětového poháru, kde příští rok na jaře soutěž vrcholí.

Spustit audio