Cena vody se stočným na Žďársku a Třebíčsku stoupne o čtyři procenta

15. prosinec 2018 06:00

Cena pitné vody se stočným na Žďársku a na Třebíčsku se v příštím roce zvýší o více než čtyři procenta.

V okrese Žďár nad Sázavou budou lidé za metr krychlový včetně daně platit od 1. ledna 99,20 koruny, na Třebíčsku to bude 94,58 koruny. Jedním z důvodů růstu cen je zdražení elektřiny, zvyšují se i další náklady. Vyplývá to z údajů, které poskytli provozovatelé vodárenské soustavy a svazky obcí.

Průměrná cena vodného a stočného v ČR letos činí přibližně 85 až 88 Kč/m3.

Obyvatelům Žďárska zásobovaným žďárskou divizí Vodárenské akciové společnosti stoupne od ledna platba za metr krychlový pitné vody se stočným proti letošku o 4,30 koruny, tedy o 4,5 procenta. Vodné se meziročně zvýší o 3,50 koruny na 58 korun a stočné o 80 haléřů na 41,20 koruny.

Nový ceník už schválilo předsednictvo Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko, jehož sítě vodárenská firma provozuje. „Cena vody je tvořena především poplatky vybíranými státem a penězi, které jsou odváděny ve formě nájemného vlastníkům a jsou určeny na obnovu infrastruktury,“ stojí ve zprávě, již svazek poskytl médiím. Zvýšení ceny podle svazku také odráží skokové zdražení elektřiny a zvýšení dalších nákladů, respektuje také podmínky udržitelnosti projektů uskutečněných pomocí dotací.

Nový ceník pro příští rok už zveřejnil i svazek obcí Vodovody a kanalizace na Třebíčsku. Cena za metr krychlový pitné vody se stočným tam proti letošku včetně daně stoupne o 3,90 koruny na 94,58 koruny, což představuje procentuální růst o 4,3 procenta. Metr krychlový pitné vody podraží o 3,26 koruny na 53,64 koruny, stočné za metr krychlový bude 40,94 koruny, tedy o 63 haléřů víc než doposud.

Ceny vody se příští rok změní asi i na Havlíčkobrodsku, kde ale firma Vodovody a kanalizace ještě nový ceník nezveřejnila. Na Jihlavsku je zatím v platnosti cena za vodné a stočné 94,85 koruny. V Pelhřimově platí lidé od letošního října za metr krychlový pitné vody se stočným 69,92 koruny.

zdroj: ČTK
Spustit audio