Cena másla láme rekordy. Čtvrtkilová kostka zdražila za poslední rok v průměru o deset korun

12. červenec 2017
Zprávy z

Máslo se stává luxusním zbožím. Odpovídají tomu alespoň ceny. Za čtvrtkilové balení zaplatí zákazníci v současnosti i 60 korun. Podle mlékárenského svazu je totiž na trhu nedostatek mléčného tuku, ze kterého se máslo vyrábí. Vysoké ceny se udrží ještě několik měsíců. Zlevňování by podle svazu mohlo přijít až na podzim.

Zatímco ještě loni v červnu byla průměrná cena másla kolem třiatřiceti korun za čtvrt kila, letos v květnu vyšla jedna kostka podle Českého statistického úřadu skoro o deset korun dráž. To je ale průměrná cena, na pultech obchodů nejsou výjimkou ani výrazně vyšší ceny. Za zdražením stojí hned několik faktorů.

„Stoupá cena mléka jako suroviny. A jednak mléka je o něco méně než v předchozích letech. Při tom všem je vysoká celosvětová poptávka po másle. To jsou všechno faktory, které způsobily, že se cena másla v této chvíli dostala na svou historicky nejvyšší hladinu, jaká tady ještě nikdy nebyla,“ vysvětluje předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Vyšších cenovek si všímají i čeští zákazníci. Někteří proto spotřebu másla omezují. „Dřív, když jsem měla máslo na tři dny, tak místo třech dnů to mám na pět dnů a nenamažu si tolik, kolik jsem si mazávala,“ říká náhodná respondentka. „Já máslo kupuju zásadně v akcích a mám ho v mrazáku,“ popisuje svou zkušenost další.

Jenže ve slevě teď lidé najdou máslo jen zřídka. Podle portálu Kupi.cz, který slevy sleduje, je navíc počet akcí každý měsíc menší. Jen pro srovnání - ještě loni v červnu zákazníci našli v nabídce letáků máslo za necelých osmnáct korun a letos v červnu už stálo nejlevnější máslo skoro dvojnásobek. Směrem dolů se cenovky přepisovat nebudou ještě několik měsíců.


„V letním období má mléko o něco méně tuku a s podzimem bude už mléko více tučné. Čili bude se měnit i ta celková bilance mléčného tuku. S příchodem podzimní sezóny by zase měly ty ceny másla jít lehce dolů, ale rozhodně nespadnou na ty hodnoty, za které jsme si zvykli máslo nakupovat v minulých letech. Nepočítejme, že bychom se dostali s cenou másla pod 40 korun,“ říká Kopáček.

Navíc spotřeba mléka a mléčných výrobků roste. Třeba u másla stoupla podle statistického úřadu spotřeba od roku 2007 téměř o třetinu. Ročně ho sníme v průměru pět a půl kilo, tedy 22 kostek, na hlavu. Podle agrárního analytika Petra Havla má na cenu másla vliv právě i vyšší spotřeba. Mléčný tuk se totiž přidává třeba také do sýrů, jogurtů nebo zmrzlin.

„Spotřebitelé - nejen u nás, ale po celém světě - začali více konzumovat mlékárenské výrobky s vyšší tučností, tak logicky zbývá méně toho tuku na produkci másla. Takže je to jistý odraz spotřebitelských trendů.“

Na pultech obchodů se objevují i výrobky, které jako máslo vypadají, ale nejsou. Zpravidla bývají i levnější. Pravé máslo ale musí mít nejméně 80 % mléčného tuku, navíc nesmí obsahovat žádný rostlinný tuk.

autor: zus
Spustit audio