Čechy čím dál více lákají zážitky na netradičních místech. Dovolenou tráví třeba v posedu

7. červenec 2023

Vylézt do dvoumetrové výšky a v minimálním prostoru prožít víkend nebo dovolenou? Oblíbené dětské domečky v korunách stromů začínají lákat i dospělé. 

Posedy s velkými okny se objevují k pronajmutí ve volné přírodě, u penzionů a dokonce i na vodě. 

Dovolená

Dovolená na posedu se podle Petra Hrubeše objevila v hledáčku Čechů ještě dříve, než nás celosvětová pandemie nepustila na dovolenou přes hranice. 

„Ono už to začalo už v době před covidem, kdy lidé začali více souznít s přírodou, chtěli tam trávit více času, aby si odpočinuli od toho velkého ruchu. Zkusili jsme to, abychom viděli, jaký o to bude zájem, a ten zájem byl obrovský,“ říká obchodní manažer party nadšenců, která si říká Treebee a vyrábí obyvatelné posedy. 

Sklápěcí nábytek

Na ploše jen o něco málo větší, než je manželská postel, se nají a vyspí i pětičlenná rodina, pokud má posed i prostor pod sedlovou stříškou. Nábytek je sklápěcí a úsporně rozmístěný. „Jak dlouho to vydrží? To záleží, jaké mají vazby,“ směje se Petr Hrubeš. 

Nejčastěji v něm bývají na jednu noc nebo na víkend, ale oblíbené jsou i delší pobyty, pokud se do posedu umístí. 

Do lesa, na zahradu

Posed s velkými okny slouží hlavně k odpočinku a zážitkům v přírodě. Získání nadhledu ve výšce více než dva metry umožňují nastavitelné nohy. „Zemní vruty jsou dva až dva a půl metru dlouhé a na nich ještě dvoumetrové nohy. Vrut může být každý v jiné výšce a tak vyrovnává svažitost terénu, případně je možné i přizpůsobit délku nohou,“ ukazuje Petr. 

A kam takový posed posadit? V lese do nějakých padesáti metrů se to chová jako posed, stačí se domluvit s místními myslivci. Jestli máte pozemek nebo zahradu, tak s tím taky není problém, ale ani jinde ta stavba většinou nikomu nevadí, protože je odmontovatelná, a ty vruty v zemi jsou taky vyvrtatelné,“ vysvětluje Petr Hrubeš. 

V posedu si vyzkoušel spaní sám i s rodinou: „Děti by tady mohly být pořád,“ směje se.

Spustit audio