Částečná uzavírka dálnice D1 u Velké Bíteše se odkládá na neděli, práce zastavil déšť

11. květen 2013

Začátek prací na modernizaci dálnice D1 mezi Velkou Bíteší a Lhotkou na Žďársku plánovaný na 8 hodin ráno, se odkládá až na neděli. Práce dopoledne zkomplikoval déšť, který silničářům nedovolil zahájit vyznačování nových jízdních pruhů. Provoz je v tomto úseku zatím bez omezení a plynulý.

„Klimatické podmínky nám v současné době neumožňují nastříkat vodorovné dopravní značení, protože komunikace je mokrá. Pokud bychom aplikovali vodorovné dopravní značení nástřikem, tak by to znamenalo do budoucna ho předělávat,“ vysvětlil Jan Kroupa z Ředitelství silnic a dálnic.

V devítikilometrovém úseku ve směru na Prahu by měla být zítra doprava svedena do jednoho pruhu, rychlost bude omezena na 80 kilometrů v hodině.

Dlouhodobé omezení čeká na řidiče až od neděle, kdy začnou využívat dva zúžené provizorní pásy. Toto opatření potrvá zhruba do 10. července. Ve směru na Brno se v tomto úseku pro nejbližší dny žádná omezení neplánují.

Šestiletá modernizace dálnice D1 začala ve čtvrtek pracemi na úseku mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou. „Je to naplánováno tak, aby do poloviny prázdnin byly všechny přípravné práce – přejezdy, nájezdy – hotovy tak, aby od srpna začala na jedné straně rekonstrukce,“ říká náměstek hejtmana Kraje Vysočina Libor Joukl.

„Ta se musí letos do konce listopadu udělat a příští rok by se dělala druhá strana dálnice, abychom zhruba v polovině roku měli tento úsek hotový,“ popsal.

Dálnici D1 v úseku Lhotka – Velká Bíteš opravuje sdružení firem OHL ŽS s Alpine Bau, stát za ni zaplatí 597 milionů korun. Součástí bude i demolice a výstavba nových mostů na 156. a 162. kilometru dálnice, most na 160. kilometru bude zrušen bez náhrady. Práce by v úseku měly být dokončeny v létě příštího roku.

Modernizace D1 - stav k 11.5.2013
autoři: mik , Lucie Maxová , Mirko Kašpar , sib
Spustit audio