Čas na zimní pneumatiky: Vyplatí se je koupit online? Vyvarujte se i celoročním pneumatikám

28. říjen 2021

Zatím na přezouvání úplně pozdě není, ale počítejte s tím, že když se teď objednáte i do velkého pneuservisu, budete čekat na výměnu od jednoho do tří týdnů.

Mnoho řidičů má stále dilema, zda se vyplatí se mít druhou sadu pneumatik na discích, nebo jenom přezouvat pneumatiky. „Moderní auta mají i ventilky na měření tlaku v pneumatice a včas varují řidiče při ztrátě tlaku. U těchto typů aut stojí jeden ventil na měření tlaku kolem 1200 Kč s DPH a o to Vás ta sada vyjde dráže. Celé je to o ekonomice. Pokud budete mít auto na leasing na tři až pět let, nová sada disků s pneumatikami se nevyplatí. Chcete-li mít vůz 10–15 let, pak je to na zamyšlenou,“ říká Jan Drnec z plzeňského pneuservisu.

Dříve se v zimě jezdilo na plechových discích, dnes mají moderní auta i na zimu disky lité, a tudíž dražší. U větších rozměrů pneumatik se už plechové disky nevyrábí, a musíte si koupit dražší, lité.

Čtěte také

Šikovní řidiči si mění kola nebo pneumatiky sami ve snaze ušetřit. „Ušetříte peníze za pneuservis, ale neušetříte čas a kvalitu. Kola nebudou dotažena na předepsaný utahovací moment. Nebudou třeba vyvážená. Budete řešit jejich dofouknutí na předepsaný tlak. O to vše se kvalitní pneuservis postará,“ vysvětluje odborník.

Pokud vás napadá, že to vyřešíte celoročními pneumatikami, Jan Drnec varuje: Celoroční pneumatiky jsou konstruovány pro trochu jiné podmínky než u nás v ČR. Vzpomeňte si na loňskou zimu, kde mnohde ležela na silnicích několik týdnů souvislá vrstva sněhu. A na tyto podmínky celoroční pneumatiky stavěné nejsou. Proto je podle mě lepší, pokud někdo najede málo kilometrů, používat zimní pneumatiky po celý rok.

Přezouvání zimních pneumatik

Na internetu narazíte na levné čínské pneumatiky. Těchto pneumatik se prodávají tisíce a výdrž odpovídá ceně. Představte si, že pneumatiku o nějakém rozměru z čínské produkce nakoupíte za 1000 Kč. Stejná evropská kvalitní pneumatika stojí 2–3x více. Tomu odpovídají jízdní vlastnosti i životnost produktu. Finančně nic neušetříte, pouze šetříte na své bezpečnosti.

Lepší pneuservisy, pokud máte dvě sady pneumatik na discích, vám ty letní pneumatiky i s disky umyjí a dají do pytlů. Doma je vybalte a nechte uschnout. Pneumatiky s disky skladujte na sebe naležato, samotné pneu nastojato a je dobré je čas od času pootočit. Do místnosti by nemělo svítit sluníčko, a pokud je skladujete někde u kotle, dejte je raději dále. Teplo poškozuje jejich vlastnosti.

Čím se řídit při výběru zimní pneumatiky? Počtem najetých kilometrů, velikostí auta, jeho výkonem? A používají se ještě protektory? Poslechněte si v reportáži.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio