Čas na sklizeň i přípravu půdy je právě teď
Září na zahradě přináší nejen sklizeň úrody, ale i řadu důležitých úkolů, které je třeba zvládnout, než přijde chladnější období. Jak správně připravit sklepy, ošetřit skleníky a co všechno můžeme v září ještě stihnout, aby naše zahrady zůstaly zdravé a připravené na další sezónu?
Ze všeho nejdřív bychom měli vyčistit sklepy, kde plánujeme uskladnit sklizenou úrodu. „Před sklizní je ideální čas zalézt do sklepa, vymést pavouky, zbavit se hmyzu a vybílit stěny,“ radí floristka Barbora Vachna Konečná. Sklepy je důležité dezinfikovat a vyčistit, aby uskladněná zelenina a ovoce vydržely co nejdéle.
Jakmile je sklep připravený, můžeme začít se sklizní. „Ovoce a zelenina se musí správně uskladnit, aby nedošlo k jejich poškození. Například dýně je třeba pokládat vedle sebe, aby se vzájemně nedotýkaly, což zabrání hnilobě,“ vysvětluje Vachna Konečná. Upozorňuje také na správné skladování jablek a mrkve, které je potřeba umístit do vhodných prostor a bedýnek.
Skleník po sezóně
Barbora Vachna Konečná také připomíná důležitost údržby skleníků po skončení sezóny. „Všechny rostliny je třeba zlikvidovat, plevel vytrhat a skleník pečlivě vyčistit,“ doporučuje. Zároveň už můžeme pohnojit půdu, aby byla na jaro připravena k nové výsadbě. „Nezapomeňte prohlédnout skleník na případná mraveniště nebo vosí hnízda,“ dodává.
V září je ideální čas i na péči o okrasné zahrady. „Teď je doba na výsadbu trvalek, cibulovin, vřesů a růží,“ říká Vachna Konečná. Upozorňuje na správnou péči o vřesy, které je třeba na zimu důkladně prolít a v předjaří zakrátit. „Zalévání je klíčové, protože v zimě bývá sucho a vřesy jsou na to citlivé,“ vysvětluje zahradnice.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka