Bývalý luxusní hotel u nádraží v Telči zbourají a místo něj bude stát supermarket

12. květen 2016
Zprávy z

Secesní hotel u vlakového nádraží v Telči nahradí moderní obchod. Demolici i přes protesty místních památkářů a radnice schválilo generální ředitelství Národního památkového ústavu v Praze. Kdy přesně bývalý hotel dělníci zbourají, zatím ale není jasné.

„To byla sláva, to byl jeden z prvních hotelů tady vůbec,“ telečský senior ukazuje na štít domu z přelomu 19. a 20. století, kde je ještě znatelný nápis hotel. Bývalo to nadstandardní ubytovací zařízení, později pivnice. Několik let ale objekt chátrá.

Je to přitom jedna z prvních historických budov při vstupu do Telče.

Někdejší luxusní hotel v Telči

Památkáři v Telči bourání zamítli

O demolici budovy její majitel – firma patřící Rakušanovi s trvalým pobytem na Kubě – žádal prvně v Telči. Místní památkáři to odmítli. „Je tam přímá vazba na styl architektury nádražní budovy, která se nachází hned za tím hotelem a má určitě velmi významnou funkci,“ řekla Českému rozhlasu ředitelka Národního památkového ústavu v Telči Martina Indrová.

Vlastník se ale odvolal a generální ředitelství NPÚ demolici povolilo. „Smyslem ochranného pásma není ochrana objektů, které se nacházejí přímo na něm. Rozhodnutí o určení ochranného pásma neumožňuje zamítnout požadavek na demolici,“ vysvětluje Jana Tichá, mluvčí ústavu.

Někdejší luxusní hotel v Telči

Územní plán stavbu umožňuje

Místo někdejšího hotelu má tak vyrůst supermarket a parkoviště. Podle dostupných zdrojů má ctít původní tvar budovy hotelu a bude dvoupatrový.

Starosta Telče Roman Fabeš s likvidací hotelu také nesouhlasí, nic ale proti rozhodnutí státních úřadů nezmůže. „Budova je významný objekt a přesto se dosáhlo toho povolení. V územním plánu je to zóna, která umožňuje v podstatě obchodně – ubytovací aktivity.“

S firmou se zahraničním majitelem se Českému rozhlasu nepodařilo spojit. Není tak jasné, kdy hodlá svůj záměr v Telči skutečně zrealizovat.

autoři: mik , lam
Spustit audio