Bylinky je nejlepší sbírat v poledne. To mají největší sílu

4. červenec 2023

Staré rčení říká, že není bylina, aby na něco nebyla. Své o tom ví i v Chalupě pod lípou v Krásném na Žďársku. Bylinky tam najdete na zahrádce, v kuchyni i na půdě.

Anna Štukhejlová žije s rodinou v chalupě pod vzrostlou lípou na okraji obce Krásné. To místo dělá opravdu čest svému jménu. 

Příroda, lesy, louky

V blízkém okolí je čistá příroda s lesy, loukami a stráněmi, a všude rostou léčivé byliny. „Máme tady ouvozové cesty, které jsou lemované mateřídouškou,“ říká Anna a vyjmenovává další léčivky, které v okolí sbírá. „Lipový květ, bezový květ, jitrocel, kontryhel.“ 

Další bylinky pěstuje na své zahrádce. „Vidíte levanduli, routu vonnou, to chlupatý je šalvěj, tamhle je řapík,“ ukazuje a upozorňuje, že je dobré si o každé bylince zjistit dostupné informace. Některé, jako routa nebo levandule, nejsou například vhodné pro těhotné ženy. 

Sušení na kamnech

Bylinky suší Anna Štukhejlová postaru, na rámech nad kamny. Sice nějaký čas uvažovala, že si pořídí elektrickou sušičku, ale vyhrála tradice. „Je to další krám do chalupy.“ 

Na zahradě mají Štukhejlovi venkovní kuchyň, která má suchou, dobře větranou půdičku. A to je další místo, kde je možné bylinky sušit. Zvlášť ty, které se suší zavěšené ve svazcích. V tomto případě Anna radí nedávat do jednotlivých svazků větší množství bylin. Mohly by plesnivět. 

Usušené byliny je nejlepší ukládat do suchých sklenic se šroubovacím víkem. Tam určitě nenavlhnou. To se totiž často stává, když jsou uložené v plátěných nebo papírových sáčcích. Od kamarádky dostala Anna Štukhejlová dobrou radu. Trochu usušených bylinek dá do mikrotenového sáčku a uzavře ho. Pokud se sáček nezapaří, je usušeno správně.

Spustit audio

Související