Bylinková pomazánka z petržele a bršlice

Čerstvé bylinky v sobě mají spoustu užitečných látek a vitamínů pro naše tělo. Víte například, jak vypadá bylinka bršlice kozí noha? Jako taková zmenšenina protivného plevele bolševníku. I na bršlici chodíme s pesticidy a hubíme ji, přesto že výborně chutná. Simona Šafránková z ní dělá pomazánku, která má v kuchyni více použití.

hrst petrželové natě
hrst bršlice kozí nohy
100 g sýr (kešu sýr – mixované kešu ořechy, lahůdkové droždí, sezamová semínka a sůl)
lžíce olivového oleje
trocha citrónové šťávy
stroužek česneku
sůl

„Bršlice kozí noha se dá krásně využít, protože ji lidi stříkají jako plevel. Použila bych na domácí přípravu tak hrst petrželové natě, určitě domácí a hrst bršlice kozí nohy, kterou najdete všude v přírodě. To se naseká, já mám doma takový speciální sekáček od tyčového mixéru. Potom se na to použije kešu sýr,“ doporučuje Simona lidem, kteří nemohou nebo nechtějí jíst mléčné výrobky.

Kešu sýr vyrobíme také v mixéru – nasekáme kešu ořechy společně s lahůdkovým droždím, sezamovými semínky a solí. Pokud ovšem alergií netrpíte a mléčné výrobky vám nevadí, klidně použijte normální měkký čerstvý sýr.

„To se potom zamíchá do těch nasekaných bylinek, přidá se olivový olej, citronová šťáva a česnek a pesto je hotové,“ uzavírá Simona Šafránková. Pomazánku můžete využít na jednohubky, s pečivem, i jako pesto k těstovinám nebo bramborám. „Na chlebíčky, výborné je třeba k pečeným bramborům ve slupce – dáte na ně toto pesto a je to skvělé,“ pochvaluje si kuchařka.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.