Budoucnost hotelu Klusáček

29. prosinec 2006
Pod kůži

Nedostavěný hotel hyzdí a ohrožuje náměstí v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Sedmnáct let stará hrubá stavba na místě bývalého vyhlášeného penzionu Klusáček je také důvodem popraskaných zdí v okolních domech a dost nepříjemné vlhkosti. Podle očitých svědků v neupravené stavbě hnízdí velký počet potkanů a pravidelně se tam stahují místní toxikomani. Řadu krásných barokních a také mladších domů na náměstí v Přibyslavi doplňuje tak řečený hotel. Hrubá stavba z části bez omítky, bez dveří s evidentně poškozenými okny.

Marie HAVLÍKOVÁ:
Trvá už to vlastně skoro sedmnáct roků, co to tady teda zastavili, tu stavbu. A pro nás jako pro sousedy to je utrpení, protože jednak tam je opravdu líheň všech možných potkanů.

Milan KOPECKÝ:
Jen část příběhu manželů Havlíkových, kterým patří dům hned vedle. Paní Marie ve výčtu pokračuje.

Marie HAVLÍKOVÁ:
Nehledě k tomu, že se tam teda shází party mladých lidí, i když já jsem je upozorňovala, že tam teda nemají co dělat, to je, jak když házíte hrách na zeď.

Milan KOPECKÝ:
Ohrožuje vás to nějakým způsobem?

Marie HAVLÍKOVÁ:
Nám popraskali zdi jednak tady na tý straně, dokonce i soused můj si myslel, že tím, že my jsme tady něco předělávali, takže jim popraskaly zdi, ale to je prostě tady poškozená statika.

Milan KOPECKÝ:
Dům s číslem popisným 49 patří firmě stavebního architekta Jiřího Soukupa z Brandýse nad Labem, jehož statik veškerá nařčení sousedů odmítá. Ivo Havlík nicméně ukazuje obrovské skvrny na zdech způsobené vlhkostí, asi o metr vedle i praskliny.

Ivo HAVLÍK:
Ta vlhkost prosakuje do místností, kde spíme a cítíme značný chlad, když se tam netopí. A pak jde taky o to, že i ten náš dům je krásný a je ozdobou toho náměstí, hned vedle toho stojí ruina, která to náměstí v očích veřejnosti a návštěvníků města znehodnocuje.

Milan KOPECKÝ:
Problém je, jak se zdá, neřešitelný i pro radnici v Přibyslavi. Dům nemá po sedmnácti letech kolaudační rozhodnutí, nemá ani připojení na základní sítě, vodovod a kanalizaci. Podle úředníků je možné v tomto případě uložit pokutu spíše symbolickou, do tisíce korun. Boj s majiteli hotelu zahájil i místostarosta Michal Omes.

Michal OMES, místostarosta Přibyslavi:
My na ty soukromé vlastníky nemáme takřka žádné páky. A takové ty písemné urgence nebo pozvánky na jednání, ty se nesetkaly s žádnou odezvou.

Milan KOPECKÝ:
Veškeré trumfy tak má v ruce nedostižný majitel Jiří Soukup. Na přímou otázku, kdy bude s hotelem na přibyslavském náměstí něco dělat, odpověděl takto.

Jiří SOUKUP, majitel:
My to chceme samozřejmě prodat.

Milan KOPECKÝ:
Soukupovi ale nikdo v Přibyslavi nevěří, ani poté, co slibuje, že už má opravdového zájemce.

Jiří SOUKUP, majitel:
Kupec je od americké největší firmy na světě, jmenuje se to REMAK.

Milan KOPECKÝ:
Jestli k obchodu dojde a bývalý hotel Klusáček se opravdu znovu zablýskne ve své plné kráse, je předčasné uvažovat. Od začátku devadesátých let totiž půjde o zdaleka ne prvního majitele.

Hanka SHÁNĚLOVÁ, moderátorka:
Milan Kopecký se tedy zadíval na dům na náměstí v Přibyslavi a prostě musel o tom natočit i pro Radiožurnál celý pořad Pod kůži.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu