Budoucnost chlapce z pelhřimovského babyboxu mají v rukou úředníci i rodiče

19. leden 2019 11:02

Desetikilový chlapec nalezený v noci v pelhřimovském babyboxu nejspíš dostane pěstouny. Stále se o něj ale můžou přihlásit rodiče. Narozdíl od jiných nalezenců může mít 15 měsíců staré dítě rodný list

Hodně udiveni byli zdravotníci z pelhřimovské nemocnice, když před půlnocí z pátku na sobotu doběhli k babyboxu. Nenašli tam novorozence starého několik hodin, ale bezmála desetikilového chlapce. 

I duchovní otec babyboxů Ludvík Hess byl překvapen. Babyboxy jsou oficiálně dimenzované na limit 10 kilogramů. Ale zakladatel rozhodně nepočítal s tím, že takhle velké dítě tam skutečně někdo odloží.

Kondici nalezence sledují zdravotníci v pelhřimovské nemocnici. Chlapec je sice podle prvních informací v pořádku, ale byl mírně podchlazený. Začne jednat orgán sociálně-právní ochrany dětí, takzvaný OSPOD. A opatrovnický soud pak rozhodne o dalším osudu patnáctiměsíčního chlapce. Stejně jako u několik hodin nebo dní starých novorozenců se nabízí buď pěstounská péče nebo umístění do některého z veřejných ústavů.

O chlapce se stále ještě může přihlásit matka. Pochopitelně by tím ale ztratila anonymitu. Oproti čerstvě porozeným a hned odloženým dětem by se jí snadněji dokazovalo rodičovství -takhle staré dítě totiž už nejspíš bude mít rodný list. Ale jinak se ověřuje příbuznost testem DNA. Zakladatel babyboxů Ludvík Hess si vybavil ze 181 nalezených dětí 3 případy, kdy se matka ještě přihlásila. Ten mediálně nejznámnější byl z Ostravy - mladá dívka se s trestně stíhaným přítelem skrývala a potomek jim "překážel". Pak ale muže policie dostihla a matka se o odloženou holčičku přihlásila. Bydlely spolu pak v azylu pro matky s dětmi

Podle krajské policejní mluvčí Dany Čírtkové policie zatím tuto neobvyklou událost sleduje  zpovzdálí. Podstatou babyboxu je anonymita a tu by policisté porušili jen, pokud by měli podezření na to, že dítko trpělo týráním. Podle informací z nemocnice to ale není případ pelhřimovského chlapce, který dostal jméno Karel Spěváček.

autor: Daniel Zach
Spustit audio