Bude v Havlíčkově Brodě nový hypermarket?

7. srpen 2003
Pod kůži

Německý investor chce v Havlíčkově Brodě v Masarykově ulici vedle mostu přes řeku Sázavu postavit obchodní dům. Místo je hned vedle silnice první třídy s průjezdem asi osmnáct tisíc vozidel denně. Problém je s dopravním napojením daného místa, ale také jestli je další supermarket v Havlíčkově Brodě vůbec potřeba stavět.

Obyvatelé se v názorech rozcházejí a zastupitelé také. Část občanů podezřívá radnici z korupce. Redaktor Českého rozhlasu Milan Kopecký nejprve zjišťoval, jak to vidí obyvatelé Havlíčkova Brodu.

Názory obyvatel: Nevím, jestli to má smysl, poněvadž vedle stojí Billa, bylo by to dost duplicitní.

Názory obyvatel: Další obchodní dům tady v Brodě není vůbec potřebný. Těch domů je tady dost a daleko potřebnější by bylo třeba místo toho Kauflandu udělat parkoviště.

Názory obyvatel: Že si myslím, že je tady dost těch obchodních domů už. Na okraji města by to mohlo být, ale ve městě určitě ne.

Redaktor (Milan Kopecký): Říkají občané, kteří jsou proti. K nim se připojuje také část pravicově orientovaných zastupitelů radních.

Názory zastupitelů: Proti obchodnímu domu v zásadě nejsme, ale ne v této lokalitě, protože tato lokalita se nám jeví jako nevhodná z hlediska dopravního zatížení. Poslední místo volné v Havlíčkově Brodě, rekreační zóna a tak dále.

Názory zastupitelů: Myslím si, že Kaufland na tomhle místě není vhodná záležitost, protože ta doprava, která už teď tou ulicí vlastně jde, bude podstatně zhoršena, takže můj názor je, že Kaufland ano, ale na jiném místě.

Redaktor (Milan Kopecký): V blízkosti prochází silnice první třídy, po které každý den projede na osmnáct tisíc vozidel. Investor počítá s řešením dopravy s odborníky. Potvrdil nám to projektant Radomír Kaman.

Host (Radomír Kaman): Pokud chceme postavit obchodní dům v téhle lokalitě, pak musíme vyřešit komplexně dopravu tak, aby nedocházelo k dopravnímu kolapsu, a myslím si, že je potřeba tady dát hlavně čas odborníkům a expertům v oboru dopravy, aby řekli svoje, jak tuto dopravu tady vyřešit.

Redaktor (Milan Kopecký): Ředitelství Silnic a dálnic vydalo zamítavé stanovisko z důvodů velké blízkosti světelných křižovatek. Ty musí být od sebe minimálně tři sta metrů. Část Broďáků však s výstavbou Kauflandu souhlasí.

Názory obyvatel: Tak já si myslím, že je dobře, že tady bude další obchodní dům. Že přece budou nějaké slevy nebo tak.

Názory obyvatel: Tak já nevím, jestli bude vadit ten obchodní dům. Řekl bych, že ani tolik vadit nebude.

Redaktor (Milan Kopecký): Na jejich straně je i starosta Jaroslav Kruntorát a také sociální demokrat Zdeněk Kopecký.

Host (Jaroslav Kruntorát): To místo v centru města je velmi cenné na to, aby zůstalo prázdné. Navíc je na druhou stranu komplikované dopravně i v blízkosti celkem cenného objektu gotického Kostela Svatého Vojtěcha, takže jakákoliv výstavba tam se musí provést s citem a hlavně vyřešit tu dopravní situaci.

Host (Zdeněk Kopecký): Osobně si myslím, že další obchodní dům v Havlíčkově Brodě není problém. Je to věc konkrétního posouzení, konkrétní stavby. Pokud se týká dopravy a napojení té nové stavby na současný systém dopravy v Brodě, tak je to spíš problém celku.

Redaktor (Milan Kopecký): V anketách zazněly dost ostré názory.

Názory občanů: V Brodě už vzniklo mnoho staveb přes protesty veřejnosti, takže si myslím, že i tento obchodní dům vznikne, protože jsou v něm radní asi nějak zainteresovaní.

Redaktor (Milan Kopecký): Hlavní slovo má v rukách pětadvacet havlíčkobrodských zastupitelů, kteří by museli schválit změnu územního plánu v dané lokalitě. Pokud by souhlasili, tak vše záleží na stavební úřadu, který přihlédne ke všem vyjádřením jako je Policie, správce komunikace a památkáři.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu