Bude-li potřeba, krajské nemocnice se vrátí k většímu odboru vzorků na covid-19

13. červenec 2020 16:00

S ohledem na aktuální epidemiologickou situaci v okrese Jihlava se chystají změny v krajských nemocnicích.

„Už během víkendu byla přijata preventivní opatření v rámci nemocnice Jihlava, zpět na hlavní parkoviště nemocnice Jihlava se vrátil červený odběrový stan, zdravotnická záchranná služba posílila na několik dní terén o druhou odběrovou sanitku, obě posádky na základě požadavku krajských hygieniků provádí ještě dnes intenzivní testování kontaktů na Jihlavsku,“ vyjmenoval již přijatá víkendová opatření Vladimír Novotný.

Po konzultaci se zástupci krajských zdravotnických zařízení bylo potvrzeno, že kapacita odběrových míst ve čtyřech krajských nemocnicích – Jihlavě, Třebíči, Havlíčkově Brodě i v určené ambulanci Nemocnice Nové Město na Moravě je nyní dostatečná.

„I přesto nenecháváme nic náhodě a nemocnice jsou téměř ze dne na den schopny navýšit kapacity odběrů včetně následného vyhodnocení vzorků ve svých a dalších smluvních laboratořích.“

„Pokud by nastala hraniční situace s násobnou potřebou testování, omezíme testování pro firmy nebo na omezenou dobu omezíme testování samoplátců. K této variantě však přistoupíme jen v krajním případě,“ upozornil Vladimír Novotný, který zároveň dodal, že nemocnice v Kraji Vysočina disponují dostatečnou zásobou testovacích setů.

Ochranné pomůcky

Všechny krajské nemocnice včetně záchranné služby mají dostatečné množství ochranných pomůcek. Operativní zásoba vystačí na dobu delší než 3-4 měsíce. Krajský domov pro seniory ve Ždírci, jediné krajské pobytové zařízení v okrese Jihlava, preventivně omezilo návštěvy.

Kraj také apeluje na pacienty nemocnice a především pak na návštěvy v nemocnicích, aby striktně dodržovaly pravidla pro nošení roušek nastavená nemocnicemi. Nošení roušek je skutečně minimální komplikací a přitom představuje zásadní ochranu jak pacientů, tak personálu nemocnice.

autor: mik | zdroj: Kraj Vysočina
Spustit audio

Související