Brtnický zámek je otevřen, ale jen na vlastní nebezpečí

27. září 2011

Snad poprvé v novodobé historii brtnického zámku se můžete podívat do jeho komnat a sálů. A taky se můžete potkat s historicky prvním kastelánem této památky, Tomášem Hartmanem. Ten byl hostem středečního Tandemu.

Zámek, který je po Telči a Jaroměřicích třetí největší na Vysočině, už léta chátrá, od dob sametové revoluce hlavně kvůli složitým majetkovým sporům. Zatím nebylo možné se podívat do útrob historické budovy, od uplynulého víkendu ale můžete kromě tří nádvoří vidět i několik místností a chodeb. Vstup na zámek je ale na vlastní nebezpečí. I v zpřístupněné časti se ze zdi totiž sype omítka a pokud prší, tak tam zatéká voda. Narazíte na kuriozně zazděnou sochu, prohlédnete si prvorepublikový biliárový stůl, který jako jediný z vybavení nikdo neukradl, protože je z těžkého mramoru. Část střešního krovu drží větve mohutné břízy, která zdmi zámku léty prorostla. Od příštího týdne by se měl prohlídkový okruh ještě rozšířit o sál plný vzácných fresek. Obujte si pohodlné boty, o jehlové podpatky byste v místy děravé podlaze mohli přijít...

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.