Brno chystá první Štetl fest, proč jet do „židovského“ Rakovníka a význam 1. sionistického kongresu

28. srpen 2022

Co nabídne úplně první Štetl fest? Kam kdysi jezdívaly na prázdniny židovské děti? A 125 let od Prvního sionistického kongresu.

Největší český festival židovské kultury

Město Brno čeká první zářijový víkend velká událost. Od pátku do neděle se zde úplně poprvé bude konat Štetl fest. Tento mezinárodní festival židovské kultury organizuje stejnojmenné centrum při tamní židovské obci. Do moravské metropole se sjedou zájemci o židovskou kulturu z celé České republiky, ale také hosté ze zahraničí. O bohatý program se zajímala Martina Pouchlá. Hovořila s ředitelkou festivalu Evou Yildizovou.

Proč další festival židovské kultury? Čím bude jedinečný? Jaké akce organizátoři nachystali? Jak se bude o festivalu slavit šábes? To všechno se dozvíte v příspěvku Martiny Pouchlé.

Synagoga v Rakovníku

Stovky židovských dětí jezdily kdysi na prázdniny do Rakovníka na Křivoklátsku. Poprvé se v roce 1888 ubytovaly v tamní synagoze. Ta je dnes opravená a pečuje o ni Rabasova galerie. Před revolucí ale sloužila také třeba jako skladiště obilí. Kateřinu Havránkovou provedl uličkami někdejší židovské čtvrti Rakovníka historik Roman Hartl.

Čím je rakovnická synagoga jedinečná? Kdo byl Enoch Perutz? Jak významní byli Židé v tomto středočeském městě? A který český spisovatel tu v dětství trávil prázdniny? Poslechněte si historika Romana Hartla.

125 let od Prvního sionistického kongresu

 

Jen málokdo ovlivnil židovský život posledních sta let tolik jako vídeňský novinář s dlouhým vousem Theodor Herzl. Před 125 lety totiž svolal První sionistický kongres, během kterého položil základy židovského státu. Ten pak opravdu vznikl přesně po 50 letech, jak ostatně Herzl také předpověděl. Pokračuje Leo Pavlát.

Kdo všechno se kongresu zúčastnil? Čeho kongres dosáhl? A mohly na něm hlasovat ženy?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Noemi Fingerlandová.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Noemi Fingerlandová
Spustit audio