Bratři Pulkové se rozhodli vyhnat narkomany z ústeckého Krásného Března

3. prosinec 2021

Bratři Pulkové chodí po večerních ulicích v Krásném Březně v Ústí nad Labem a hlídají. Rozhodli se tak kvůli narůstajícímu nepořádku a vykradeným sklepním kójím, které mají na svědomí narkomani, kteří ve sklepech i přespávají.

Josef a Lukáš Pulkovi mě zavádějí do sklepa v jednom z domů v Družstevní ulici. Josef Pulko v jedné z vykradených kójí na něco, čemu by se kdysi dávno dalo říkat matrace.

„Všude je cítit moč. Včera jsme tu jednoho našli. Pálil alobal vedle hlavního přívodu elektřiny do paneláku.“

V těchto případech může pomoci městská policie. Její ředitel, Pavel Bakule, popsal, na čem se s Lukášem Pulkem dohodli.

„Městská policie má například v Mojžíři klíče od jednotlivých domů a každou noc je celé kontroluje. Pokud najde narkomana, nebo přespávajícího bezdomovce, vykáže je. S panem Pulkem jsme konstatovali, že to je správná cesta k tomu, aby se situace uvnitř domů zlepšila.“

Lukáš Pulko nedávno na svém facebookovém profilu zveřejnil status, že má zhoršující se situace plné zuby a že chce začít chodit v ulicích.

„A to se už právě děje. Večer je to tu nebezpečné. Obzvlášť, když potkáte feťáka, který si přes den nesehnal drogu.“

Co by se mi stalo?

„Třeba by vás okradl.“

Hlídat ano, ale bez násilí

Bratři Pulkové by si přáli, aby podobné hlídky drželi v ulicích i další lidé. Jak ale Lukáš Pulko říká, násilí odmítají:

„Chceme jen prosadit to, aby chlapi vyšli ven a jenom pozorovali. A když uvidí feťáka, aby na něj jen zařvali. Ať se vyhne. Na feťáky není potřeba žádné násilí. Když vidí normálního člověka, uvídí ty lidi tady, budou mít strach z toho pohybu kolem.“

S policií Pulkovi spolupracovat nechtějí. Okresní policejní ředitel Daniel Danyluk k jejich aktivitám říká:

„Nejsem žádným odpůrcem toho, pokud má někdo zájem někde dělat pořádek. Ale nemůžou sami od sebe někde řešit přestupky. Nebo tvrdit, že někam policie nejezdí. Není to pravda. Oddělení Krásné Březno, Neštěmice, drogová parta a další hlídky šestkrát až osmkrát za den se v těchto lokalitách objevují. A nic tam nikdo nehlásí.“

Pulkovi jsou ale přesvědčeni, že jejich přítomnost v ulicích má smysl.

„Obzvlášť tady v Krásném Březně jsou kluci rádi, že jsme venku, že tady nejsou sami. Pro policii je těžké to všechno monitorovat,“ uznává Lukáš Pulko.

Krásné Březno z ústeckých policejních statistik nijak nevybočuje. Počty přestupků i trestných činů od roku 2018 klesají. Proti nenásilným hlídkám, které by nepravosti nebo podezřelé chování oznámily, ředitel městské policie Pavel Bakule nic nemá.

„Preventivní činnost je spíš na místě,“ říká.

Spustit audio