Brambory musím mít denně na talíři, jinak jsem smutný

6. říjen 2011
Ve studiu, kde mluvil bramborář Bohdan Jůda, nemohly chybět Rohlíčky

Ve čtvrtek nám v Tandemu šlechtitel a pěstitel brambor Bohdan Jůda z České Bělé poodhalil tajemství slavné české odrůdy, Keřkovských rohlíčků.

Ve dvacátých letech minulého století začal v Keřkově křížit odrůdy tzv. krajových brambor Josef Sixta. Dal dohromady Višňovské rohlíčky a Kamekeho Parnasii a byly na světě Keřkovské rohlíčky. Odrůda vynikající hlavně na salát s krásně žlutou a pevnou dužninou. Za minulého režimu měly Keřkovské rohlíčky na kahánku, nehodily se totiž pro velkoplošné pěstování. Naštěstí je v havlíčkobrodském ústavu zachránili ve zkumavce, a tak se jim po revoluci začalo zase dařit. A letos jsou prý opravdu vydařené. Každý se proto můžete těšit na skvělý vánoční bramborový salát.