Brambory, dýně, houby. Podzimní slavnosti na Vysočině představí letošní úrodu

16. září 2019 09:50

Podzimní slavnosti na Vysočině do konce měsíce představí letošní úrodu brambor i dýní. Bystřický pivovar uvařil pivo s příchutí pečených brambor.

Žďárský Den venkova se tentokrát zaměří na včely, centrum ekologické výchovy Chaloupky připravuje podeváté Ovčí den. Chybět nebudou ani tradiční výstavy hub v muzeích.

Ovčí den

Ovčí den bude v Kněžicích 22. září. Jeho součástí budou ukázky nahánění ovcí pomocí pasteveckého psa, jejich stříhání nebo zpracování ovčí vlny. Jde o ovce, které spásají pastviny u Kněžic a Zašovic, řekl médiím Jan Uher z Chaloupek. Návštěvnost Ovčího dne se pohybuje v řádu stovek lidí, podle počasí.

Dýňový svět

Pestrý program zaměřený na venkov připravili organizátoři v kraji na poslední zářijový víkend.

Dýňový svět otevře Statek u Pipků v Nové Vsi u Leštiny na Havlíčkobrodsku v pátek 27. září. Přístupný pak bude denně do 3. listopadu, řekla Jaroslava Pipková z farmy. Návštěvníci opět uvidí tisíce dýní mnoha druhů, které farmáři vypěstovali na svých polích, a z nich sestavené dekorace v zahradě. Dýňový svět farma připravuje pravidelně od roku 2010, minulé ročníky přilákaly tisíce lidí.

Den venkova

Zámek Kinských ve Žďáru nad Sázavou bude 28. září hostit třetí ročník Dne venkova, tentokrát se zaměřením na chov včel. „Řeč bude například o chemických postřicích, sršni asijské, která je zabijákem včel, ale i o léčivých včelích produktech,“ uvedla Martina Sedláková ze zámku. Lidé uvidí i ukázky těžby dřeva, stromolezectví nebo hašení ohně pomocí koňské stříkačky.

Slavnosti brambor

Slavnosti brambor v Bystřici nad Pernštejnem budou celý poslední víkend v září, jde o sedmý ročník. Malý pivovar v turistickém centru Eden pro tuto příležitost poprvé připravil pivo s příchutí pečených brambor. Uvedla to Vendula Navrátilová z centra.

Lidé se mohou zúčastnit soutěže o největší bramboru. Kdo donese největší, dostane pytel s 25 kilogramy brambor z tamní městské farmy. Různé odrůdy brambor bude v Edenu také možné ochutnat.

Houby

Houbaři si v Jihlavě přijdou na své 27. a 28. září, výstava hub s poradnou bude v Muzeu Vysočiny. Havlíčkobrodské muzeum plánuje výstavu hub na první tři dny v říjnu.

zdroj: ČTK
Spustit audio