Boží koupačka. Do přehrady Trnávka se při tradičním setkání ponořilo několik otužilců

10. duben 2022 07:00

Voda o teplotě osm stupňů, vítr a občasný sníh. Ani to neodradilo věřící otužilce, kteří se ponořili do přehrady Trnávka u Želiva při takzvané Boží koupačce. 

Když převor želivského kláštera - otec Tadeáš - křtil před lety v předvelikonočním čase Jana Pikla v přehradě Trnávka, asi ještě netušil, že se od té doby bude koupat v ledové vodě pravidelně. 

Přesto tehdy neúmyslně položil základy takzvané Boží koupačky. Teď se tam věřící otužilci schází pravidelně a i přes opravdu sychravé počasí si přišli zaplavat i v sobotu.

„Voda je symbol života a kdo má vodu, je čistý. Tak tě Pane Bože prosím o požehnání této vody, do které se za chvíli ponoříme, abychom se ve zdraví z té vody také vrátili,“ žehnal vodu v přehradě Trnávka otec Tadeáš.

Koupači do vody …

Po krátké modlitbě kněze zazněla výzva: koupači do vody! „Čekal jsem to studenější,“ glosoval jeden z plavců. „Velká zima, letos to nebude devět,“ dodal převor, sám také v plavkách ve vodě. Voda měla podle měření skutečně osm stupňů. 

Boží koupačka, Želiv 2022

Kromě místních otužilců přijeli do Želiva plavci z jiných míst České republiky, kupříkladu skupina žen od Brna. „Voda byla překvapující, byla velice příjemná, ale jsme rády, že už jsme venku. Myslím, že díky tomu, že byla boží, tak jsme to přežily.“

Předvolikonoční koupání v Trnávce si lidé tentokrát užili už po sedmé.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související