Božena žila srdcem i tělem, boj s covidem a Krkonoše pod náporem sněhu a lidu. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Lenka Wimmerová, režisérka minisérie Božena, kterou uvádí Česká televize, má už za sebou řadu zkušeností a úspěchů. Nyní žije na Broumovsku, odkud za námi také přijela do rozhlasového studia, aby nám o natáčení Boženy povyprávěla podrobnosti.

"Nebylo naším záměrem šokovat. Chtěli jsme prostě jen ukázat, jak se s ženským tělem v devatenáctém století nakládalo," říká Lenka Wimmerová. "Je to můj splněný sen. Někteří tvůrci putují ve své tvorbě do budoucnosti, zatímco já jsem se vždy toužila vydat do minulosti."

Čtěte také

Hygienici v Královéhradeckém kraji mezi dnešním a pondělním dopolednem zaznamenali 923 nových nákaz, o den dříve to bylo 515 a před týdnem 698. Stoupl také počet aktivních případů, o 138 na dnešních 9015. Kvůli covidu dosud zemřelo 692 lidí, o 15 více než v pondělí dopoledne.

Od začátku epidemie se uzdravilo 40.702 lidí, vyplynulo z dnešního sdělení Krajské hygienické stanice (KHS) v Hradci Králové. Epidemická situace v Královéhradeckém kraji je nejhorší v ČR.

Čtěte také

Zasněžené Krkonoše mají před sebou další víkend přeplněný turisty. S uzavřením lyžařských vleků vládnou i nejvyšším českým horám běžky, zimní turistika a skialpy. Co na to horská příroda a její správci? Radka Drahného ze Správy Krkonošského národního parku se zeptala reportérka Eliška Pilařová.

„V loňském roce i letos se opravdu čím dál častěji setkáváme s návštěvníky Krkonoš, možná jim spíš říkejme výletníci, kteří zcela netuší, že v národním parku platí určitá omezení k ochraně tamní cenné a křehké přírody. Nevědí, jak se mají chovat a vyvádí hlouposti, nad kterými si říkáme, jestli to je vůbec možné," říká Radek Drahný.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.