Bonga: hudební běžec na dlouho trať

Zpěvák Bonga pochází z Angoly a jeho nové, jednatřicáté album dává dobrou příležitost říct si o legendární osobnosti moderní africké hudby něco víc, zvlášť když se Bongův životní příběh čte jako napínavý špionážní román.

Album dostalo název Recados de Fora tedy Zprávy odjinud a uslyšíme na něm také nádherné vroucí vyznání Sodade věnované už nežijící kamarádce, zpěvačce Cesarii Evora z Kapverdských ostrovů, s níž ho navíc dodnes spojuje vydavatelství Lusafrica.

A teď k životnímu příběhu zpěváka Bonga z Angoly. Portugalský atlet angolského původu José Adelino Barcelo de Carvalho vbíhá do cíle závod na 400 metrů pro další vítězství. Stadion šílí a přítomní tajní policisté si spolu s ním můžou vyřvat hlasivky nadšením. Někteří pak čekají s fotografiemi u šatny na Josého autogram. Ten se jim podepíše, podají si ruce, vymění úsměv a jejich cesty se rozdělí: on vezme kytaru a odchází hrát do nočního klubu, zatímco policisté vyrážejí na diktátorův příkaz do ulic Lisabonu pátrat po tajemném protikoloniálním disidentovi Bonga Kuengua, což v bantunštině znamená „ten kdo vše vidí a stále postupuje dopředu“. Hon n nebezpečného protistátního živla trval celých šest let a Barcelo de Carvaltho se mezitím stal sedmkrát portugalským šampionem, než si policie dala dohromady, kolik je dvě a dvě. Tedy že Bonga a milovaný atlet jsou jedna a tatáž osoba. Když se za ním vydali se zatykačem, už dávno ujížděl k Rotterdamu...

Spustit audio