Blíží se volby a obce skládají volební komise. Ne všude se jim daří

17. srpen 2021 11:30

Města a obce už začínají skládat volební komise na říjnové hlasování o novém složení poslanecké sněmovny.  Do 8. září mohou nominovat své členy politické strany.

Necelé dva měsíce před volbami finišují přípravy volebních komisí. Pokud jejich kapacitu nenaplní politické strany, musí je doplnit příslušné městské či obecní úřady. Těm se už teď hlásí první kandidáti.

Okříšky

„Poprvé mě oslovili, jestli bych nechtěla jít a teď jsme se přihlásila sama.“ Radmila Malá pracuje v Okříškách na Třebíčsku jako knihovnice. Při posledních volbách si ale vyzkoušela také roli zapisovatelky, která je jedním z členů volební komise.

„Já jsem Okříšák, jsem tady pořád mezi lidmi a zapojuju se do takových věcí. Je tam člověk dva dny mezi lidmi a přijde mi to smysluplné,“ vysvětluje Radmila Malá při své práci v knihovně.

I když ona sama o místo ve volební komisi zájem má, trend je v obci podle starosty Okříšek Zdeňka Ryšavého (ČSSD) v posledních letech opačný. „V posledních letech se to zhoršuje, dřív většinou to bylo tak, že když nám to dali politické strany. Maximálně jsme třeba doplňovali jednoho nebo dva. Ale v poslední době, tak jak je všeobecně nezájem o veřejné věci, tak je to čím dál horší.“

Větší města

To ve větších městech jako je třeba Žďár nad Sázavou nebo Havlíčkův Brod takový problém řešit nemusí, dodává mluvčí havlíčkobrodské radnice Alena Doležalová. „Přímo v Havlíčkově Brodě si velké strany delegují kandidáty ve velké míře samy. A doplnění ze strany úřadu není potřeba. Větší problém ale vnímáme v příměstských částech Brodu.“

Podle Doležalové mají o práci v komisích zájem především senioři nebo studenti. Nejen ti si mohou za členství v komisi vydělat skoro 2 tisíce korun. Hlásit se příslušnému úřadu mohou všichni občané České republiky starší osmnácti let.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio