Bezmála 90 tisíc pohlednic na jednom místě. To chce skutečnou sběratelskou vášeň

13. červenec 2020

Sběratelé se většinou soustředí na jeden artikl. Někdo sbírá známky, jiný zase třeba pivní podtácky. Josef Lisa z Kamenice nad Lipou sbírá snad všechno.

Nejvíc prostoru ve skříních mu ale určitě zabírají desetitisíce pohlednic.

„Sbírám nálepky od sirek, pivní tácky, nálepky na flaškách od piva, zátky, kalendáře, kalendáříky, pohlednice měst, ty hlavně,“ vyjmenovává Josef Lisa.

Výčet ale zdaleka není konečný. V jeho sběratelském království v podkroví garáže u rodinného domu v Kamenici nad Lipou je toho mnohem víc. V krabicích jsou pečlivě uložené staré hodiny, nádobí, mapy, ale třeba i starý dřevěný vojenský kufr, který muži používali za První světové války. „Tady to je starý gramorádio, tady je kasička Národní matice pošumavské,“ ukazuje kolem sebe sběratel.

Sirkové nálepky dávali dětem ve sběrnách za starý papír místo peněz

Sběratelská vášeň Josefa Lisy začala už v dětství. Tehdy to byly nálepky ze sirkových krabiček. „Jak jsem začal chodit do školy, a začal jsem sbírat sběrné suroviny, tak ten sběratel za to dával sirkové nálepky, místo peněz,“ vzpomíná.

Dnes je stále členem Klubu filumenistů, odebírá časopis, a všechny novinky v něm uvedené dostává. Sbírka se tak utěšeně dál rozrůstá. Nejstarší nálepky jsou podle Josefa Lisy ještě z Rakousko-Uherska. 

Ve speciálních albech má Josef Lisa uložené pohlednice Kamenice nad Lipou

Největší sběratelskou vášní Josefa Lisy jsou v posledních letech každopádně pohlednice. „Počítal jsem to loni: osmdesát sedm tisíc dvě stě padesát pět. Minulý týden jsem dostal zásilku, a teď mám osmdesát osm tisíc osmdesát jedna kusů,“ vypočítává sběratel, a otevírá jednu z velkých dřevěných skříní, ve které jsou označené zásuvky.

Všechny jsou plné pohlednic. „Mám to roztříděné podle nakladatelů,“ říká Josef Lisa.

V námětech pohlednic není vybíravý. Nejvíce má samozřejmě měst, ale ukazuje i vánoční, velikonoční, nebo třeba jen květinové motivy, které si lidé posílají k svátkům. Ve zvláštních albech má Josef Lisa uložené pohlednice Kamenice nad Lipou, od těch historických po současné.

Související