Bezmála 80 tisíc testů. Školy se chystají na pondělní povinné zjišťování nákazy koronavirem

19. listopad 2021 06:00

Všechny školy na Vysočině od pondělí znovu začnou testovat své žáky na koronavirus. Testovací sady jim opatřil stát.

Školy v celé republice čeká v pondělí další plošné testování žáků. Antigenní testy pro potřeby krajských zařízení přivezli hasiči tento týden. Ve čtvrtek je pak ze stanice na Sokolovské ulici v Jihlavě začali rozvážet do jednotlivých měst.

Téměř 80 tisíc testů

Desítky krabic roztříděných na hromádky podle okresů musí zaměstnanci krajského úřadu ve spolupráci s hasiči nanosit do dodávek a následně rozvézt do všech obcí s rozšířenou působností.

„Je tady 77 400 testů, my jsme je nachystali na jednotlivý obce s rozšířenou působností podle počtu, který mají dostat, rozvezeme je na jednotlivá ORP a školy si je vyzvednou,“ probírá se krabicemi Terezie Doleželová z krajského odboru školství, mládeže a sportu.

Každá z pěti dodávek má za úkol rozvézt zásoby po jednom z okresů kraje. Spolu s hasičem vyjíždí na trasu také krajský úředník.

Jihlava

Jedna z dodávek zamířila i na odbor školství, kultury a tělovýchovy jihlavského magistrátu. Krabice přijala Jana Ustohalová z oddělení školství a rovnou je začala postupně vydávat zástupcům škol. „Oni přesně vyplňují covid dotazník, zaznamenají, kolik chtějí, kolik jim ještě zbývá a přesně ten počet tady dneska dáváme. Vzhledem k tomu, že je ve školách velká nemocnost, tak si chodí pro testy i nepedagogičtí zaměstnanci.“

Vedení škol tak často pro testy vyslalo například školníky. To ředitel Základní a mateřské školy Nad Plovárnou Jiří Šaufl dorazil osobně. S testováním má čerstvou zkušenost.

V Jihlavě totiž pozitivitu školáků odhalují už dva týdny. „Jedeme si sem pro 875 testů, testujeme každé pondělí a toto pondělí jsme odhalili dvanáct nakažených a deset z nich se potom potvrdilo na PCR testování. Myslím si, že smysl to má, ale dnes volali rodiče, že už jsou zase další nakažení, tak nevím, jak se bude dál situace vyvíjet.“

Plošné testování naplánovala vláda na pondělí 22. a 29. listopadu. Bez testu se obejdou žáci, kteří jsou už očkovaní.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související