Běží čerpadla, UV lampy. Provozovatelé bazénů zvažují, jestli bez návštěvníků nevypustit vodu

18. prosinec 2020 15:00

Vypustit nebo nevypustit? Takové dilema aktuálně řeší někteří provozovatelé bazénů. Od dnešního dne musí být pro veřejnost uzavřené.

Rozvolnění vládních opatření ze začátku prosince přineslo mimo jiné i znovuotevření bazénů. Lidé do nich ale mohli chodit jenom pouhé dva týdny.

Denní náklady

Jak bude nucená uzavírka trvat dlouho, nikdo netuší. Provozovatelé řeší, jestli bazény vypustit, nebo je udržovat v pohotovostním režimu. Nákladné je totiž oboje.

„Teď jsem se snažil chodit dvakrát týdně, posledních čtrnáct dnů.“ Zaplavat do pelhřimovského bazénu si přišel také pan Miloš. „Místo plavání mám jinou aktivitu – běhání v oranici, to je super,“ dodal.

160 lidí denně

V pátek už dveře bazénů zůstanou zavřené. „Moc nás to mrzí,“ konstatovala vedoucí pelhřimovského plaveckého areálu Ivana Táborská. Otevřeno měli jen dva týdny. „Jestli budeme vypouštět, to zatím nevíme, až podle informací z vyšších míst. Nevíme také, kolik bazén spotřebuje energie.“

Do pelhřimovského bazénu chodí podle odhadu asi 160 lidí denně. Náklady na provoz jsou i v době uzavření vysoké. „Musí běžet čerpadla, UV lampy. Malinko jsme snížili teplotu, když tu nebyli lidi, abychom ten chlór udrželi v nějaké rozumné míře.“

Kdy bazény znovu otevřou, nikdo netuší. Nejprve musí celá republika přejít do nižšího stupně protiepidemického systému PES.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související