Benzin i nafta pomalu zdražují, rychlejšímu nárůstu cen zabránila silnější koruna

8. srpen 2017
Zprávy z

Několik měsíců trvající zlevňování benzinu a nafty pomalu končí. Čerpací stanice v minulých dnech otočily a začaly zdražovat. Zpravidla o pár desítek haléřů, některé pumpy ale zdražily až o korunu na litr.

Benzin Natural 95 řidiči natankují na čerpacích stanicích v průměru za 29,61 Kč. Oproti nejnižší ceně z minulého týdne je to o 11 haléřů více. Výrazněji se pohnuly ceny u nafty, která zdražila už téměř o dvacetník na průměrných 28,52 Kč. I přesto, že pohonné hmoty zdražují, tak řidiči stále tankují výrazně levněji než třeba před dvěma měsíci. Průměrná cena benzinu se na začátku června pohybovala okolo 31 korun, nafta byla o korunu levnější.

Hlavním důvodem zdražení je cena ropy na světovém trhu. Barel severomořské ropy Brent je totiž o 4 dolary dražší než před měsícem, cena se vyšplhala na 52 dolarů. Většímu zdražování zabránila i silnější koruna.

„Naštěstí pro motoristy mírně posílila česká koruna proti americkému dolaru, a tak zdražování pohonných hmot v České republice není tak výrazné,“ vysvětluje analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Nejdráž motoristé tradičně natankují v Praze, kde jsou ceny pohonných hmot vyšší až o 80 haléřů ve srovnání s celorepublikovým průměrem. V následujícím týdnu podle společnosti Finlord ceny benzinu i nafty dál porostou, a to zhruba o 15 až 20 haléřů za litr.

Levněji natankujete v Polsku nebo v Rumunsku

V zahraničí se vyplatí tankovat třeba v Polsku, benzin i nafta tam jsou výrazně levnější. Podobné je to i v Bulharsku, Rumunsku nebo na Ukrajině. V případě Maďarska, Slovenska a Rakouska záleží na konkrétní čerpací stanici.

Naopak jednoznačně dražší jsou pohonné hmoty v Německu, Francii, Itálii, Švýcarsku, ale také v Chorvatsku, Slovinsku nebo Srbsku.

Kdo míří do Beneluxu nebo Francie, může se stavit natankovat v Lucembursku. Ceny pohonných hmot, zejména nafty, jsou tam výrazně nižší.

autor: bkl
Spustit audio