Bělostná kaplička u Přeckova připomíná nehodu, při které přišel mladý hospodář o oko

13. květen 2021

Staré kamenné kříže a kapličky, které stojí v polích a lesích, s sebou často nesou silné lidské příběhy. Jeden takový se váže i ke kapličce u Přeckova na Třebíčsku.

Kapličku u Přeckova na půli cesty mezi Třebíčí a Velkým Meziříčím vybudovala rodina jako dík za uzdravení syna. „Kolem roku 1930 otec stavěl náš dům a trhal ve sklepě kámen. Nálož mu při nabíjení vybuchla,“ vzpomíná na vyprávění své babičky Josef Dobrovolný.

Trhavina tehdy těžce poranila oko jeho otce. „Na levé oko neviděl,“ potvrzuje pamětník.  Kapličku pak rodina v roce 1949 postavila jako dík za jeho uzdravení na vlastním pozemku v místě, kterému se říkalo Na Kloboučku. Už tehdy tudy vedla cesta, po které chodilo hodně lidí.

O kapličku se stará obec i lidé, kteří to místo mají rádi

V zaskleném výklenku kapličky stojí socha Panny Marie, a samotná stavbička je velmi dobře udržovaná. „Díky obci,“ dodává Josef Dobrovolný.

O kapličku i její okolí se ale starají i lidé, kteří k ní prostě rádi zajdou. Stejně jako Vlasta Cahová z nedalekého Rudíkova. V Přeckově strávila rané dětství a na pietní místo chodila se svou babičkou. Dnes s sebou nosí nářadí. „Takových nás je víc, co si udělají procházku, posedí na lavičce,“ říká skromně.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.